Man blir klippt hos barberare.Frisöryrket är en väg in i samhället för många nyanlända. Samtidigt höjs röster som vill införa krav på frisörlicens, vilket kommer att försvåra läget. Foto: ESB Professional/Shutterstock

Arbetsmarknad

Frisörlicens är inte ett nytt påfund, men flera inom branschen vill att frisörlicens ska bli ett krav, skriver Dagens Arena. Samtidigt är frisöryrket en väg in i samhället för många nyanlända och krav på frisörlicens kan försvåra integrationen.

Frisöryrket har länge varit en effektiv väg in i samhället för nyanlända individer som behöver försörjning. Samtidigt höjs röster inom branschen som vill undvika för låga priser och osunda villkor.

Behörig eller obehörig frisör

2008 infördes begreppen behörig och obehörig frisör. Behörig frisör kunde man bli först efter att ha fått ett gesällbrev. Två år senare krävde man dessutom att elever på frisörutbildningen behövde avlägga delprov för att få kalla sig behörig frisör.

Behörig frisör var ett sätt att ge status till frisöryrket och i samma veva undvika för låga priser och osunda villkor.

Frisörföretagarna menar att de i dag, trots införandet av behörig och obehörig frisör, ser alldeles för många salonger som öppnar med oseriösa priser. Därför vill flera inom branschen se krav på frisörlicens.

Samtidigt är frisöryrket en vanlig väg in i samhället för nyanlända. Krav på frisörlicens hotar att försvåra integrationen, eftersom dessa personer i många fall inte utbildas inom en officiell utbildning.

Krav på licens exkluderar

Framtidståget är en förening som hjälper nyanlända personer att rusta sig med färdigheter för att kunna försörja sig och komma in i samhället, på uppdrag av Länsstyrelsen. Frisöryrket har varit deras främsta medel eftersom de menar att vem som helst kan lära sig att klippa hår.

– Vår idé är att hitta något yrke där målgruppen vi har kan lära sig snabbt, säger Sitapha Ndure, initiativtagare till frisörsalongen och lärare.

Utbildningen är nästan helt baserad på praktiska erfarenheter. De som utbildar sig där får inte betalt men de får lära sig att klippa hår genom att klippa hår på personer som kommer in i salongen. I gengäld är klippningen helt gratis för de som ställer upp.

– Den här utbildningen är bättre än gymnasiet, vi får testa på många olika typer av hår. Jag tror många får vänta på att bli skickade på praktik, här får vi möjligheten direkt, säger eleven Erfan Sadeghi.