Arbetsmarknad
Att plugga vidare på högskola eller universitet innebär en ökad möjlighet till jobb efter avslutade studier. Särskilt goda chanser gäller för den som läser till ett yrke inom teknik, pedagogik eller vård.
Varje år kommer Arbetsförmedlingen ut med en jobbprognos var det kommer vara lättast att få jobb efter avslutade studier. Det har man återigen gjort och det behövs fortfarande arbetskraft inom skolan.
Utbildning ökar chanserna till jobb
Den 16 april är sista chansen att söka in till höstens utbildningar på högskolor och universitet. Att studera vidare innebär att man efter studierna kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden, åtminstone enligt Arbetsförmedlingens prognoser.
– Med en avslutad högskoleutbildning har man i de flesta fall goda jobbmöjligheter. Detta gäller både nu och på längre sikt, även den dag konjunkturen vänder nedåt, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Men framtidsutsikterna inom olika yrkesområden skiljer sig åt. Studenter som utbildar sig inom vård och omsorg, IT eller pluggar till lärare kommer ha bäst chanser till jobb inom fem år. Att läsa en utbildning är alltid bra och allra helst ska det vara en utbildning som intresserar en. Men Arbetsförmedlingen kommer även ut med jobbprognoser vilket kan vara värt att titta på för att se var jobben finns de närmsta åren.
Civilingenjörsyrken toppar listan
Arbetsförmedlingen har tagit fram en lista var det kommer att vara lättast samt svårast att få jobb inom fem år. Listan över jobb som kommer att vara lättast att få efter avslutade studier toppas av civilingenjör inom bygg och anläggning, följt av förskollärare och grundutbildade sjuksköterskor.
Yrken på högskolenivå där det är lättast att få jobb inom fem år
- Civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning
- Förskollärare
- Grundutbildade sjuksköterskor
- Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning
- Läkare
- Lärare i yrkesämnen
- Mjukvaru- och systemutvecklare
- Röntgensjuksköterskor
- Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård
- Speciallärare och specialpedagoger
Trots utbildning kan man aldrig vara säker på att få ett jobb. Det finns många yrken det råder hård konkurrens om. Sådana yrken är bland annat vd-assistenter, fotografer och journalister. Dessa yrken har det varit hård konkurrens om i många år och enligt Arbetsförmedlingens prognos är det inget som tyder på något annat inom fem år heller.
Yrken på högskolenivå där det är svårast att få jobb
- Banktjänsteman
- Chefssekreterare och VD-assistenter
- Finansanalytiker och investeringsrådgivare
- Fotografer
- Grafiska formgivare
- Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
- Journalister
- Musiker, sångare, kompositörer