Foto: FotograFFF / Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Ikea varslar drygt hundra anställda i Sverige som en konsekvens av möbeljättens omorganisering. Personalen i Malmö drabbas allra hårdast.

Omorganisering på Ikea mot ändrade butikslösningar och nytt fokus mot e-handel ligger bakom beslutet att säga upp närmare 100 anställda. Företagets sparpaket omfattar varsel om cirka 150 tjänster i Sverige, Belgien och Nederländerna.

Drygt 100 Ikea-anställda varslas

Ikea-koncernen äger och driver 362 varuhus i totalt 29 länder. Man har omkring 150 000 anställda. Men nu får dryga 100 anställda i Sverige lämna sina jobb.
I Malmö får 90 anställda inom bolagets globala supportfunktioner lämna. Men även i Helsingborg får tio anställda lämna när möbelföretaget riktar om sitt fokus och satsar mer på digitala lösningar.
Även i Älmhult, där det första Ikea-varuhuset öppnade 1958, varslas tio anställda.

Aldrig skett en sådan massuppsägning i möbeljättens historia

Någon liknande massuppsägning har aldrig tidigare hänt under Ikeas 75 år långa historia. Nu går Ikea mot en framtid där kundkontakten inte bara sker i de traditionella varuhusen. Det handlar om att effektivisera organisationen och arbeta smartare för nya kundbehov.
– Nu går vi in en ny era där vi ska lägga till och komplettera varuhusupplevelser med nya varuhusformat, mindre butiksformat där vi kan komma närmare stadskärnor och ha fokus på digitala lösningar, säger Tolga Öncü, ansvarig för Ikeakoncernens detaljhandelsverksamhet med varuhus och logistik, till SvD.
Ikea-ledningen ser det som sitt ansvar att föra möbelföretaget vidare in i framtiden nu när grundaren Ingvar Kamprad inte längre finns i livet.

– Ingvar har alltid varit en inspirationskälla för oss och vi har alla ett ansvar att bära vidare hans fokus på att skapa en bättre vardag för människorna, säger Tolga Öncü till Di.

Anställda inom marknadsföring och kommunikation drabbas hårdast

Det är främst anställda som arbetar med marknadsföring, kommunikation, hållbarhet och HR som drabbas. Exakt hur många anställda det handlar om vet man inte, men bolaget sitter just nu i förhandlingar med facken. Det är inte helt omöjligt att det kommer ske ytterligare förändringar på personalfronten.
– I dagsläget kan vi inte utesluta fler personalförändringar, säger Öncü.