En bild på en man som arbetar framför datorn

Arbetsmarknad

Sveriges invånare spenderar mindre tid på sina arbeten än de flesta invånarna i andra OECD-länder. Mest arbetar man i Mexiko, hela 650 timmar mer än svenskarna, varje år.

Det kan kännas som att vi svenskar spenderar en hel del tid på jobbet men så är inte fallet, åtminstone inte om man jämför arbetstiden med invånarna i övriga OECD-länderna. Det visar siffror som Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, presenterar.

Sett till statistiken hamnar Sverige långt ned på listan över länder där man arbetar som mest. Medelarbetstiden förra året var 1 609 timmar, vilket motsvarar knappt 36 timmar i veckan.

I Mexiko arbetar man som mest

Det OECD-land där invånarna är som allra flitigast är i Mexiko. Där arbetade genomsnittspersonen 2 257 timmar förra året. På ett år arbetar Mexikanerna hela 650 timmar mer än vi svenskar.

Det europeiska land där man arbetade som mest hittar vi på en fjärde plats och det är Grekland med 2 018 timmar. Som minst arbetade tyskarna med sina 1 356 timmar.

Skandinaviska grannländerna arbetar kortare än vi svenskar

Trots att det visat sig att vi inte är några arbetsmyror spenderar vi mer tid på jobbet än våra skandinaviska grannländer. Norge och Danmark hamnade på 34:e respektive 36:e plats av OECD-länderna när det gäller arbetstid.

I Norge arbetade man cirka 1 419 timmar förra året och i Danmark var den siffran 1 408 timmar.

Svenskarna är frånvarande från jobbet i nästan 8 timmar i veckan

På pappret kanske det ser ut som att vi jobbar mycket men faktum är att vi är frånvarande från jobbet 7,7 timmar i veckan.

Dessa timmar går till alltifrån VAB, till sjukfrånvaro och semester. En del timmar försvinner också på grund av helgdagar.