läkare med patient i undersökningsrumLäkare är yrket som har högst status enligt en undersökning från Randstad. Foto. S_L/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Randstad/Sifo frågade i vintras ett antal svenskar vilka yrken som ger högst status. Läkare rankas totalt högst av yrkena, men det finns flera skillnader i hur olika åldersgrupper har röstat, och även mellan kvinnor och män.

Läkare rankas överlägset högst på listan över statusyrken, enligt undersökningen. Nästan två tredjedelar av de tillfrågade tycker att läkaryrket har högst status.

Det är extra glädjande med tanke på den uppmärksamhet som sjukvården har nu i pandemitider, menar Randstads hr-direktör Camilla Campelo. Dock har andra samhällsviktiga yrken inte fått lika hög ranking, men Camilla Campelo tror att detta kan förändras när pandemin är över.

Övriga yrken på topp fem är vd, advokat, professor och domare. Det yrke som får lägst ranking är kabinpersonal. Även krögare, meteorolog, reklamare/PR-konsult, fotomodell och influencer kommer långt ner på listan.

Män och kvinnor rangordnar olika yrken högst

Åsikterna om yrkens status skiljer sig åt mellan kvinnor och män. Det är fler kvinnor som anger advokat som yrket med högst status – 56 procent av kvinnorna och 40 procent av männen. Det är bara läkare som har högre yrkesstatus enligt de kvinnor som deltagit i undersökningen.

Även influencer och psykolog får högre ranking av kvinnor än av män. Männen rangordnar i stället idrottsproffs, ambassadör och entreprenör högre än vad kvinnorna gör.

Unga ger vd högre status än äldre åldersgrupper

Det finns också en skillnad i rangordning beroende på deltagarnas ålder. En av sex deltagare mellan 18 och 34 år rangordnar vd som det högsta statusyrket. Bland 50–65-åringarna är det bara 44 procent som tycker detta och 50 procent av 35–49-åringarna.

50–65-åringarna rankar i stället veterinäryrket högre än de andra åldersgrupperna gör. 17 procent av dem tycker att veterinärer har högst status, jämfört med bara 8 procent av 18–34-åringarna.