Karolinska universitetssjukhusetFör andra gången i år varslar Karolinska universitetssjukhuset hundratals tjänster. Foto: Janus Orlov/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Karolinska universitetssjukhuset varslar 600 tjänster, skriver Vårdfokus. Totalt har sjukhuset varslat 1 500 tjänster bara i år. Många anställda är kritiska till beslutet som kommer att leda till ännu mer jobb och riskera patientsäkerheten.

Under onsdagen kom beskedet att Karolinska universitetssjukhuset varslar 600 tjänster. Totalt försvinner 250 undersköterskor, 250 läkartjänster och 100 ur servicepersonalen, från sjukhusen i Huddinge och Solna.

Det är andra gången på kort tid som Karolinska varslar hundratals tjänster. I våras försvann 550 tjänster.

Karolinska universitetssjukhuset har länge gått på knäna rent ekonomiskt och därför tog man det här beslutet.

Många anställda är upprörda

Beskedet var väntat för många anställda efter vårens varsel. Trots det är det många som är upprörda. Mira Nyberg är med i Vårdförbundet och fackligt förtroendevald på sjukhuset. Hon säger att varslet hotar patientsäkerheten. 

Mira Nyberg förstod att något var på gång efter att hon kallades in till ett samverkansmöte med andra fackligt förtroendevalda från Kommunal, Läkarförbundet och Vårdförbundet.

Nyberg berättar att Kommunal var mycket arga över beslutet. Deras undersköterskor har bara i år en övertid på 500 helårsarbeten.

Varslet leder till mer jobb

Många arbetar redan övertid på sjukhuset och varslet kommer att leda till ännu mer övertid. Förutom att de anställda kommer att få ännu mer jobb menar Mira Nyberg att vårdköerna kommer att bli ännu längre. Redan som det är nu har läkare ansvar för många patienter.

Varslet är en politisk fråga

Karolinska universitetssjukhusets nedskärningar har kommit att bli en politisk fråga, menar Mira Nyberg. Hon är kritisk till hur de lokala politikerna har hanterat vården. Hon tycker det är märkligt att man har råd att bygga ett nytt sjukhus, men att det inte finns pengar för att behålla personalen. Mira Nyberg vill nu att politikerna tar sitt ansvar.