Siluetter av människor i kö mot tegelvägg.Många av dem som blev arbetslösa före pandemins utbrott har nu hamnat ännu längre bak i kön till ett nytt jobb. Foto: skrotov/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Antalet långtidsarbetslösa under 25 år ligger fortfarande på en för hög nivå, och även om det just nu finns rekordmånga jobb att söka är det de som står närmast arbetsmarknaden som kniper dem. Det skriver Fastighetsfolket, som har pratat med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Enligt uppgift har nästan 10 000 personer under 25 år sökt jobb över ett år utan att få en ny anställning. Av dessa 10 000 är det 1 700 som har något slags funktionshinder. Fastighetsfolket har pratat med Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som konstaterar att långtidsarbetslösheten så klart är alldeles för hög.

Rekordmånga jobb att söka, men de går till de som står först i kön

Nordmark menar att det förvisso finns rekordmånga lediga jobb att söka just nu, men att det är de som står närmast arbetsmarknaden som ofta är först till kvarn. Enligt Nordmark har de som blev arbetslösa redan före pandemin nu fått det tuffare och hamnat ännu längre bak i kön. 

Hon berättar för Fastighetsfolket att Arbetsförmedlingen nu ska förbättra närvaron hos människor i särskilt utsatta områden där man har sett att långtidsarbetslösheten är särskilt hög. Personer som är i behov av mer kvalificerat stöd ska också erbjudas det.

Behövs samlade insatser från myndigheter och bolag

– Du behövs på svensk arbetsmarknad och du är viktig, hälsar Eva Nordmark till unga som stått utan jobb ett längre tag och har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden .

Hon tillägger att det även krävs samlade insatser från våra myndigheter och bolag för att man ska kunna skapa bättre förutsättningar för dessa personer att närma sig marknaden igen.

Samhall och LFU viktiga

Enligt Eva Nordmark är Samhall en viktig del i arbetet med att minska långtidsarbetslösheten. Ett av deras främsta uppdrag är att ta emot unga arbetslösa med funktionshinder, där Lönebidrag för utveckling (LFU) är en väg till vanligt jobb.

Annica Falck, Fastighets representant i Samhalls företagsråd, menar att Arbetsförmedlingen inte anvisar tillräckligt många unga arbetslösa till LFU, vilket hon ser som ett stort problem. Och av de som kommer är det många som skulle ha behövt en mer noggrann utredning av Arbetsförmedlingen. På sina håll fungerar LFU förvisso som det ska, men Annica Falck önskar ett bättre samarbete med Arbetsförmedlingen överlag.