erica sundberg, operativ chef TRR och tjänsteman som bläddrar i en bunt med papperInom HR, löneadministration, inköp och logistik finns det många jobb att söka, berättar TRR:s operativa chef Erica Sundberg. Foto: Torbjörn Persson/TRR och kan_chana/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Det finns jobb att söka för tjänstemän som blivit uppsagda på grund av covid-19, skriver Kollega. Många väljer dock att avvakta eller starta eget i hopp om att få tillbaka sin anställning efter krisen.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik har arbetslösheten passerat 8 procent, och fortsätter öka. Dock finns det branscher som har stora behov av ny personal. Därmed finns det massor av lediga jobb att söka, för tjänstemän som söker sig till den breda arbetsmarknaden.

– Arbetsförmedlingen och kriminalvården behöver stärka upp sina verksamheter. Och kommunerna har ett korttidsbehov av tjänstemän inom alla kategorier – som inköp, logistik, inom HR och lön, säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

Fler tjänstemän vill ha hjälp med omställning

TRR är en trygghetsorganisation som stöttar tjänstemän i att ställa om till nytt arbete. Under den rådande krisen har cirka 4 500 uppsagda tjänstemän vänt sig till TRR. Det är 2 000 fler personer än under samma period förra året.

De som framför allt har hört av sig till TRR är tjänstemän från hårt drabbade branscher som tappat sina kunder under pandemin, såsom hotellkedjor, besöksnäring, resebranschen och detaljhandel.

Störst är antalet i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. Detta beror troligtvis på att många huvudkontor för branscherna som berörs finns i dessa städer. Även i Malmö har många förlorat jobbet, även om siffran inte är lika hög som i de andra storstäderna. 

Nya branscher och starta eget är exempel på lösningar 

Ifall uppsagda tjänstemän väljer att söka sig till nya branscher går inte att säga ännu, bara några veckor in i deras arbetslöshet. Många som har tvingats lämna sitt drömjobb och gjort karriär på arbetsplatsen vill kanske avvakta för att se om de kan få komma tillbaka efter krisen, tror Erica Sundberg.

Erica Sundberg tror också att många tjänstemän väljer att starta eget efter uppsägningen, för att möta det tillfälliga arbetskraftbehovet inom ekonomi. Det kan vara ett bra sätt att bygga på sina meriter, oavsett om man vill stanna kvar i branschen eller ställa om till nya utmaningar.

9 av 10 hittar en lösning genom TTR

De flesta som vänder sig till TRR har inte alls väntat sig att förlora jobbet. Detta gör att många blir osäkra och oroliga över omständigheterna som råder.

Men TRR kan visa på goda resultat av sitt omställningsstöd. Hela 90 procent får hjälp att hitta en lösning. I fjol tog en omställning cirka sju månader, även om detta förstås kan variera beroende på personens personliga mål.

– För den som kan tänka sig att ta en tillfällig anställning kan det nog gå betydligt fortare än så, menar Erica Sundberg.