Arbetsmarknad

Endast en liten del av svenskarna menar att de har lyckats kränga sitt drömjobb. Två av tre anser att de fortfarande har en bit kvar till jobbet de drömmer om. Det visar siffror presenterade i en undersökning utförd av Manpower.

Det var under onsdagen som Publikt rapporterade om Manpowers nya undersökning. I undersökningen har man frågat en panel bestående av aktiva arbetstagare om vilket deras drömjobb är och hur många som anser sig redan ha sitt drömjobb.

Endast 6 procent anser att de har sitt drömjobb

Den tillfrågade panelen bestod av 1812 personer där upp till hälften svarade att de ännu inte ansåg att de hade sitt drömjobb. 29 procent menade att deras jobb är nära drömjobbet och 6 procent ansåg att de redan satt på sitt drömjobb.
Panelens egenföretagare var mest nöjda med sitt jobb , tillsammans med de som hade en anställning inom en intresseorganisation.

Majoriteten anser att drömjobbet är viktigt

I Manpowers undersökning menar de tillfrågade också att hinder också utgörs av fel utbildning (enligt 19 procent), att man inte har vad som krävs (enligt 18 procent) eller att det helt enkelt är för sent att börja om (enligt 21 procent).  Enligt var tredje panelmedlem är vägen mot drömjobbet baserat på de rätta kontakterna.
Samtidigt menar fyra av fem panelmedlemmar att drömjobbet är viktigt och en tredjedel att det faktiskt är mycket viktigt.

Ingenjörsyrket toppar svenskarnas lista på drömyrken

Yrket som ligger högst upp på drömjobbslistan bland både män och kvinnor är ingenjör. Till skillnad från 2017 har ingenjörsyrket som drömjobb tagit sig upp till en första plats efter att ha legat på en andra placering.
För kvinnor är administratör, ekonom och projektledare de populäraste drömjobben. Medan de främsta drömjobben för männen är säljare, ingenjör och programmerare.
Nya drömyrken för i år är maskinoperatör och programmerare och ett drömjobb som tagit sig tillbaka till topplistan är läraryrket.