En barnmorska hälsar glatt på ett nyfött barn som sitter i sin mammas famn.Barnmorskornas ohållbara arbetssituation i Stockholmsregionen har tidigare fått flera att avgå, någonting som orsakat stora konsekvenser. Med den nya förlossningssamordnaren hoppas man kunna komma fram till en lösning. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Arbetsmarknad

Stockholmsregionen har fått en ny förlossningssamordnare, någonting som man hoppas kommer att lösa förlossningskrisen, skriver Vårdfokus. Till att börja med kommer regionen att införa en barnmorska per födande. Nu hoppas man på fler framsteg med Nicole Silverstolpe i spetsen.

Förlossningsavdelningarna har haft hög arbetsbelastning och en ohållbar arbetssituation under lång tid. Efter att flera barnmorskor avgått kommer nu förhoppningsvis lösningen genom en ny förlossningssamordnare: Nicole Silverstolpe.

En barnmorska per födande – ett stort framsteg

Barnmorskorna har tidigare förklarat att den stress de själva utsätts för också spiller över på patienterna. Vi har tidigare skrivit om den ohållbara arbetssituation som barnmorskorna tvingats arbeta inom. När situationen kulminerade i oktober bestämde sig ett betydande antal barnmorskor för att sluta.

– Barnmorskorna lyfte fram att de behöver kunna vara på rummet hos kvinnorna som föder barn, känna lugnet, och att fler anställs. Men vi är långt ifrån framme, vi behöver ta reda på fakta, det är mycket känslor också, säger Nicole Silverstolpe.

Nu har Stockholmsregionen beslutat att det ska vara en barnmorska per födande, någonting som barnmorskorna länge har kämpat för.

Nicole Silverstolpe är dock noga med att påpeka att det inte innebär att en och samma barnmorska ska vara med under hela födelseprocessen, utan barnmorskan ska bli avlöst av en annan när passet är slut.

Rädsla för att missnöjet sprids till andra kliniker och avdelningar

Nicole Silverstolpe säger också att det råder stor rädsla inom vården för att det stora missnöjet ska sprida sig till andra förlossningskliniker. Men hon menar också att det finns en rädsla för att missnöjet ska sprida sig till andra avdelningar inom vården.

Om missnöjet sprids finns det också risk att fler väljer att avgå, någonting som skulle ge stora konsekvenser inom vården. Samtidigt finns det många avdelningar inom vården utöver förlossningsavdelningarna som måste förbättras.

– Det är inte bara förlossningsvården som haft det jobbigt, säger Nicole Silverstolpe och fortsätter. Man måste förstå att det finns andra ställen där arbetsmiljön behöver tittas på och förbättras, liksom patientflödena.