En säck med texten pension och ett måttband runt om.De pensionsfonder som investerat i Ryssland har nu blivit stoppade av Pensionsmyndigheten. Förbudet mot köp och sälj ska tillfälligt skydda pengarna tills läget har stabiliserat sig. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock

Ersättning

För att skydda pensionsspararna har Pensionsmyndigheten gått ut med uppgifter om att man stoppar köp i fonder som investerar i Ryssland, skriver Arbetet.

Fyra fonder som riktar in sig på ryska investeringar stoppas nu från köp, meddelar Pensionsmyndigheten. Med detta vill man skydda pensionsspararna, säger myndigheten.

”Syftet är att skydda pensionsspararna”

90 000 svenskar riskerar att förlora pengar på kriget som nu pågår i Ukraina. Pensionsmyndigheten stoppar därför köp och försäljning i fyra stora fonder som riktar in sig på investeringar i Ryssland. Chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, Erik Fransson, förklarar varför de valt att stoppa köp och försäljning.

– Syftet är att skydda pensionsspararna, säger Erik Fransson.

De berörda fonderna som nu stoppas är Nordea Rysslandsfond, East Capital Ryssland, Carnegie Rysslandsfond A samt Swedbank Robur Rysslandsfond A. Utöver det nuvarande stoppet på köp och sälj kommer Pensionsmyndigheten att utreda om denna typ av fonder som investerar i Ryssland över huvud taget är lämpliga att ha kvar. Det kan alltså handla om ett permanent stopp i framtiden.

Har själva satt stopp

Samtidigt hade flera av fonderna fryst sina investeringar före beskedet kom. Redan innan Pensionsmyndigheten stoppade köp och sälj hann fondförvaltarna nämligen själva göra exakt det. Det innebär att pengarna som just nu är investerade i Ryssland inte är förlorade. Totalt handlar det om fem miljarder kronor.

AP-fonderna, de fonder som förvaltar den allmänna pensionen åt svenska folket, har länge haft minimalt med investeringar i Ryssland.

– Vi har inga investeringar i Ryssland alls. Det är ett val vi har gjort sedan några år, förklarar Caroline Eking som är informatör vid andra AP-fonden.

Andra AP-fonden bedömde tidigt att det inte var lönsamt att investera i Ryssland. Bland annat handlade det om en lagstiftning i landet som de bedömde vara otillräcklig. Samtidigt tror man att kriget kommer att påverka svenskarnas pension.

– Även om bara en obetydlig del av svenska folkets pensionssparande är placerat i ryska aktier kommer pensionsspararna att påverkas av Rysslands krig mot Ukraina, skriver Arbetet.