Kvinna håller i en tom plånbok med vänster hand och i höger hand som är helt öppen håller hon fyra mynt i olika valörer.A-kassan täcker upp till 80 procent av lönen men det är få som får så hög ersättning från a-kassan. Många får bara ut 50 till 60 procent av sin tidigare lön. Med den nya kollektivavtalade a-kassan vill man höja ersättningsnivåerna. Foto: MR.SUWAT RITTIRON/Shutterstock.com

A-kassa

Regeringen ska utreda en ny a-kassa där arbetsmarknadens parter styr villkoren. Förslaget kommer från fack och arbetsgivare efter ett långvarigt missnöje, skriver Arbetet.

Svenskt Näringsliv, IF Metall, PTK och Kommunalarbetarförbundet har kommit överens om att utreda en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring.

Anledningen är fackens missnöje med arbetslöshetsförsäkringen under en längre tid. Men det är bara de parter som var överens i lasfrågan i fjol som vill se ett nytt a-kassesystem. Fackförbundet Vision har också anslutit sig men LO står fortfarande utanför. 

Svårt att få ut 80 procent av lönen

Tanken med en a-kassa där arbetsmarknadens parter styr försäkringsvillkoren är att ersättningsnivåerna kan bli högre samtidigt som arbetsgivaravgifterna blir lägre.

Ett stort problem är att det är många som inte får ut 80 procent av lönen i ersättning. Med nuvarande tak i den statliga a-kassan är det många som bara får ut 50 till 60 procent av sin lönenivå. 

Enligt IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä måste man komma till rätta med om a-kassan ska kunna verka som en omställningsförsäkring som ger trygghet om man blir arbetslös. 

Stabil a-kassa med högre ersättningsnivåer

IF Metall är positiva till en utredning av en ny arbetslöshetsförsäkring. Enligt IF Metalls förbundsordförande, Marie Nilsson, vill man ha en stabil a-kassa med högre ersättningsnivåer.

Finansieringen av a-kassan sker främst genom statskassan genom arbetsgivaravgifter men även genom medlemsavgiften som betalas av de medlemmar som är med i a-kassan. 

I direktivet framgår det att parterna anser att det vore en fördel att även de som är offentliganställda löntagare också omfattas av en gemensam arbetslöshetsförsäkring. 

Grunda a-kassan på inkomst – inte arbetstid

Förra året presenterades en statlig utredare förslag på en reformering av dagens arbetslöshetsförsäkring där a-kassan ska grunda sig på inkomst i stället för på arbetstid.

Utredningen ska slutredovisas senast den 15 december 2024. Men än så länge är det inte klart vem som ska sköta utredningen.