Svensk Pilotförenings ordförande för SAS-sektionen, Wilhelm Tersmeden, tycker att utgången är ett misslyckande, men det handlar om piloternas jobb och framtid. Foto: Jannis Politidis/swealpa.se och 06photo/Shutterstock.com
SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark går ut i strejk som protest mot dåliga arbetsvillkor. Flygbolaget och Svensk pilotförening har inte kunnat enas om en lösning, vilket nu även drabbar kunderna. Enligt Arbetet ställs hundratals flyg in de första de första dagarna till följd av strejken.
SAS-anställda piloter har tidigare varslat om strejk om inte arbetsvillkoren blir bättre. Efter förhandlingar med flygbolaget har man fortfarande inte fått igenom sina krav, och nu går piloterna ut i strejk i alla tre skandinaviska länder.
70 procent av flygningarna drabbas
Med anledning av strejken ställer SAS in 205 flygningar under fredagen, vilket drabbar omkring 70 000 resenärer i Sverige, Norge och Danmark. På fredagsmorgonen kom beskedet om ytterligare 110 inställda flyg.
Enligt SAS presschef Freja Annamatz påverkar strejken ungefär 70 procent av flygningarna och SAS gör vad de kan för att boka om resenärer till andra bolag. Under helgen drabbas ytterligare 100 000 kunder av de inställda flygen.
Lönekraven är alltför extrema, enligt SAS
SAS kommenterar att konfliktens påverkan på kunderna är olyckligt. Kommunikationsdirektören Karin Nyman skriver flygbolaget är beredda att fortsätta förhandlingarna, men att piloternas krav skulle innebära allvarliga konsekvenser för bolaget.
Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Transportföretagens flygbranschavdelning, efterlyser ett större ansvar för situationen från piloternas sida. Kravet om öka lönerna med 13 procent är extremt, menar han, då snittlönen för piloterna redan ligger på 93 000 kronor i månaden.
Piloterna vill veta hur framtiden kommer att se ut
Men ordföranden för SAS-sektionen inom Svensk pilotförening, Wilhelm Tersmeden, menar att lönesiffran som SAS lyfter fram inte stämmer. Dessutom har förhandlingarna inte främst fokuserat på lön, utan istället andra arbetsvillkor som förutsägbarhet, rollfördelning och bättre samverkan mellan piloter och flygbolaget.
– Det man gör är att svartmåla oss och det försvårar processen. Nästan var fjärde SAS-flyg flygs av underleverantörer och vi vill veta hur vår framtid ser ut, säger Wilhelm Tersmeden till Arbetet.
Liksom arbetsgivaren tycker Wilhelm Tersmeden att utgången är ett misslyckande för alla parter.