sjuksköterska håller äldre kvinna i handenSjuksköterskor lockas med mycket höga löner till Umeå kommun. Foto: Alexander Raths/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Umeå kommun hade svårt att rekrytera sjuksköterskor till sommaren under förra året. För att råda bot på problemet lockar Umeå kommun nu med en rejäl månadslön skriver tidningen Vårdfokus.

Under 2018 var det svårt att rekrytera erfarna sjuksköterskor under sommarmånaderna. Det var väldigt få som svarade på kommunens arbetsannonser om sommarvikariat som sjuksköterska. Men redan nu känns det hoppfullt och kommunen vågar säga att de anställda kommer att få sina semestrar.

Enligt Umeå kommuns verksamhetschef Björn Hammar har man fört en dialog med Vårdförbundet där man diskuterat olika varianter för att få bukt med problemet att det saknas sjuksköterskor under sommaren. Ett av förslagen var att erbjuda erfarna sjuksköterskor en månadslön på 50 000 kronor, vilket redan nu gett resultat. 

Arbetsannonserna gav mycket positivt gensvar

Kommunen gick redan i januari ut med annonser där de sökte sommarvikarierande sjuksköterskor och det har strömmat in ansökningar. Sammanlagt har kommunen fått 62 svar och Björn Hammar känner sig mycket nöjd med tillvägagångssättet.

Redan nu har cirka 20 sjuksköterskor anställts av Umeå kommun med det avtalet och de kommer fortsätta att rekrytera 15 till 20 sjuksköterskor. Björn Hammar tycker det känns bra av flera olika anledningar. Nu kan man ge patienterna vård med kontinuitet samtidigt som de kan ge sina ordinarie sjuksköterskor sommarsemester.

Svårt att ta ut lagstadgad semester med tidigare lösning

Under förra sommaren erbjöd Umeå kommun sina sjuksköterskor 12 000 kronor om de kunde flytta fram sin semester en vecka enbart för att det var svårt att rekrytera sjuksköterskor, vilket inte var någon bra lösning. Det resulterade i att medarbetarna inte fick den semester som de behöver för att återhämta sig och som de enligt lag har rätt till. 

Den semestervecka som kommunen köpte bort från sina medarbetare kunde inte ersättas vare sig senare under hösten eller under våren, vilket gjorde att man hamnade i en ond cirkel. Nu arbetar kommunen för att alla ska ha möjlighet att få sin sommarsemester.

Erfarna sjuksköterskor som sommarvikarierar ger kontinuitet och högre patientsäkerhet

Erfarenhet och att självständigt kunna arbeta inom kommunens verksamheter är de krav kommunen ställer på de sommarvikarier som kommer att anställas. Vidare förbinder sig sommarvikarierna att tjänstgöra i 10 veckor och med minst 75 procent.

Enligt Björn Hammar är det alldeles för tidigt att avgöra om den här satsningen blir billigare eller dyrare än de satsningar som kommunen tidigare gjort under somrarna. Däremot vet man att en lösning med bemanningssjuksköterskor skulle bli både dyrare och sämre. Med den nya lösningen med höga arvoden kan de erbjuda patienterna både kontinuitet och högre patientsäkerhet.