Pressbild på stefan westerberg från stockholms handelskammareAntalet vakanser är rekordhögt i Sverige just nu, särskilt i Stockholm. Stockholms Handelskammares chefsekonom Stefan Westerberg menar att det råder brist på rätt kompetens som kan ta de lediga jobben. Foto: Pressbild/Stockholms Handelskammare

Arbetsmarknad

Enligt en ny analys från Stockholms Handelskammare, baserad på siffror från SCB, gick antalet vakanser upp till rekordhöga 54 331 under det första kvartalet 2022. Jämfört med första kvartalet 2021 är det en ökning med 133 procent. Det finns med andra ord stora chanser att hitta nytt jobb i sommar, särskilt inom branscher som data/IT, kommunikation och finans.

Stockholms Handelskammares analys visar att vakanssiffrorna ligger på rekordhöga nivåer just nu. Under årets första kvartal landade antalet vakanser på hela 54 133, varav 22 477 i Stockholm.

Bara för att förtydliga så är vakanser ett statistiskt mått på bristen på arbetskraft.

En ökning med 133 procent på ett år

Vakanssiffrorna för första kvartalet 2022 kan jämföras med toppnoteringen under det sista kvartalet 2021 som låg på 45 021, vilket är en ökning med 21 procent. Jämför man med det första kvartalet 2021 har vakanserna ökat med hela 133 procent.

”Brist på rätt kompetens”

Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, menar att det förvisso kan låta positivt att det finns så många lediga tjänster att söka, men att det egentligen innebär att det råder brist på rätt kompetens som kan ta jobben.

Han tillägger att faktorer som låg utbildningsnivå och svaga språkkunskaper i svenska bildar en ”osynlig vägg” mellan de arbetslösa, vilket gör att arbetsmarknaden inte riktigt fungerar som den ska.

Stor brist på arbetskraft inom data/IT, kommunikation, finans och teknik

Man ser en tydligt brist på arbetskraft inom branscher som är av vikt för Stockholms ekonomi och näringsliv. Till exempel data/IT, kommunikation och finans. Det gäller även företagstjänster inom juridik, teknik och ekonomi.

Av de totalt 54 331 vakanserna fanns 10 024 inom data och 9 026 bland företag som levererar företagstjänster.