Arbetsmarknad

Bland svenskarnas drömyrken finns bland annat kommunikatör och marknadsförare. Ett framtida yrke som ekonom lockar också allt fler. Det visar en undersökning utförd av Manpower.

Det var under måndagen som Civilekonomen  rapporterade om resultatet av sin undersökning angående svenskarnas drömyrken. Undersökningen har engagerat 1 812 personer och ett framtida arbetsliv som ekonom lockar många.

Ekonomyrket hamnar på en sjätteplats

Ekonomyrket fortsätter att hålla uppe populariteten när svenskarna själva får välja sitt drömyrke. I årets undersökning hamnar ekonom på en sjätteplats efter förra årets femte plats och fortsätter alltså ligga på en hög placering.
Undersökningen visar också att de som främst lockas av ekonomyrket är kvinnor.

Marknadsföring och kommunikation har ökat i popularitet

Två drömyrken som har blivit populärare sedan förra årets undersökning är marknadsföring och kommunikation. Kommunikatörer kommer dock att möta en tuff arbetsmarknad när de har studerat färdigt.
– Men har man en rejäl utbildning och är en person som vill lära sig nytt och söker sig till utmaningar så finns det gott om möjligheter, säger Hélène Belin, kommunikationschef på Manpower.
Hélène Belin menar vidare att i och med digitaliseringen och automatiseringen står arbetsmarknaden under en ständig förändring där nya yrken tillkommer och gamla yrken försvinner.

Arbetsmarknaden ser ljus ut för ekonomer

Till skillnad från arbetsmarknaden för kommunikatörer ser den för ekonomer betydligt ljusare ut. Här kommer konkurrensen inte vara lika omfattande som för kommunikatörer.
Saco-rapporten Framtidsutsikter visar att 50 procent av framtida ekonomer kommer kunna räkna med att ha ett jobb redan innan examen och upp emot 88 procent kommer få anställning inom ett halvår efter avslutad utbildning.
Arbetsmarknaden för både ekonomer och civilekonomer fortsätter vara i balans under den kommande femårsperioden.

Behovet av ekonomer beror på kandidatbrist

Enligt Hélène Belin beror de goda prognoserna på arbetsmarknaden för ekonomer på en rådande kandidatbrist.
Arbetsmarknaden ser ljusast ut för de ekonomer som jobbar inom redovisning, finans, inköp, logistik, management, organisation, upphandling och redovisning.