En bild på sjuksköterskorNorge lockar inte lika mycket längre för svenska sjuksköterskor.

Arbetsmarknad

Sjuksköterskebristen har gjort att svenska sjuksköterskor ratar Norge då jobben numera finns i Sverige. Den stora möjligheten att själv välja jobb gör det även möjligt för sjuksköterskorna att höja sin lön rejält.

För ett antal år sedan begav sig svenska sjuksköterskor till Norge där det fanns möjlighet att tjäna stora summor pengar istället för att kämpa hårdare för en lägre lön i Sverige. På senare tid har det dock hänt något och svenska sjuksköterskor stannar i större utsträckning kvar i Sverige.
När sjuksköterskebristen blev som mest påtaglig började den svenska bemanningsbranschen expandera och numera kan sjuksköterskorna välja mellan många olika arbetsplatser och på så vis även höja sin lön. Samtidigt har kronans kurs gjort det mindre lönsamt att jobba i Norge.

Det blir populärare att arbeta på ett bemanningsföretag

Löneskillnaderna mellan en vårdanställd som arbetar inom kommun och landsting eller en som arbetar inom bemanningsbranschen är mycket stor. Löneskillnaden kan vara så pass stor som 20 000 kronor i månaden.
Den som väljer att arbeta på bemanningsföretag har inte bara möjlighet att få en högre lön, även arbetstempot och arbetsmiljön anser många vara bättre än inom landstinget.
– De flesta väljer att jobba som konsultsjuksköterska för att de själva kan välja hur och när de vill jobba, och vilken arbetsplats de ska vara på. De känner sig också mer uppskattade, säger Eva Domanders, ordförande i Kompetensföretagen och vd för vårdbemanningsföretaget Klara, till TT.

Svenska sjuksköterskornas flykt har blivit ett problem för Norge

Att svenska sjuksköterskor flyr Norge har blivit ett problem för vårt grannland. På grund av vikariebrist får vårdanställda jobba mer övertid och även fler helger. En del har till och med fått problem att ta ut sin semester på grund av personalbristen.
Tidningen Arbetet har varit i kontakt med Ann Johansson, Vårdförbundets vice ordförande för att höra hennes syn på arbetsbristen inom den norska vården. Hon tror att man i Norge skulle kunna lösa arbetsbristen utan att behöva snegla över mot svenska sjuksköterskor.
– Norge kanske kan lösa en del själv genom att utbilda fler, säger hon.