man läser sitt cv medan han väntar på jobbintervjuNär du söker nytt jobb efter utbrändhet väljer du själv om du vill berätta om sjukskrivningen under intervjun. Foto: G-Stock Studio

Arbetsmarknad

Stress är den allra vanligaste orsaken till sjukskrivning hos arbetande svenskar. Efter att ha blivit utbränd kan det vara aktuellt att söka efter ett annat jobb än det du är sjukskriven ifrån. Civilekonomen tipsar om hur du kan göra för att komma tillbaka till ett bättre arbetsliv.

När en medarbetare kommer tillbaka till jobbet efter sjukskrivning har arbetsgivaren ansvar för att ge stöd till personen, lika väl som att förebygga stress för alla sina anställda. Men att återgå till samma arbete är inte alltid den bästa vägen att gå när du har varit utbränd.

– Att komma tillbaka till samma arbetsplats kan vara tufft av flera anledningar, och det är inte ovanligt att man vill söka sig till något helt nytt, säger Camilla Campelo, som är HR-direktör på Randstad.

Ta hjälp av en karriärcoach

Ett tips är att ta hjälp av en karriärcoach för att hamna på rätt ställe. Där kan du få den hjälp som behövs för att inte hamna i samma stressiga situation igen, utan faktiskt lyckas lämna den bransch där du inte mådde bra på jobbet.

En karriärcoach kan du hitta hos olika kompetensföretag eller hos Trygghetsrådet.

Ta reda på vad du kan om det nya jobbet

Det är också viktigt att göra ordentlig research på din nya potentiella arbetsgivare. Det kan till exempel handla om arbetsgivarens syn på övertidsarbete, arbetsinsats eller policy för mejl och mobiltelefon. Dessa frågor är bra att ställa redan under arbetsintervjun.

En annan sak att tänka på är att prata med dina referenser om utbrändheten. Berätta för dem vad du tänker säga om din sjukskrivning, och hör efter vad de skulle säga om saken om de fick ett samtal.

Du väljer själv vad du vill berätta om din sjukskrivning

Du är inte tvungen att berätta för din nya arbetsgivare om din sjukskrivning när du söker ett jobb, och inte heller under intervjun. Arbetsgivaren kan inte begära ut några uppgifter om dig från Försäkringskassan utan att du först ger ditt tillstånd till detta.

Däremot kan det vara bra för din framtida arbetssituation att förklara läget för arbetsgivaren. Dels är det bra att ha en öppen dialog om detta med arbetsgivaren, dels är arbetsgivaren ansvarig för att anpassa din arbetsmiljö om det behövs och är möjligt.

Har du kvarstående besvär efter utbrändheten kan det vara så att du omfattas av diskrimineringslagen. Det innebär att arbetsgivaren inte kan neka dig anställning med utbrändheten som grund.