Mynthög inuti livboj.Nu står det klart att den tillfälliga höjningen av ersättningen från a-kassan blir permanent. Foto: Pla2na/Shutterstock.com

A-kassa

I höstbudgeten som släpptes i dag tisdag föreslår regeringen att den tillfälliga höjningen av a-kassans ersättningstak ska ligga kvar på samma nivå, och man kommer även behålla de lättade kvalificeringskraven tills den sista december 2023. Sveriges a-kassor ser positivt på beslutet, även om de helst hade sett en indexering av ersättningsnivåerna. Det skriver Arbetet.

På grund av pandemins effekter införde regeringen en tillfällig höjning av arbetslöshetsförsäkringens ersättningstak, och lättade även på kraven gällande kvalificeringstid. 

I höstbudgeten som släpptes i dag den 8 november meddelar regeringen att man kommer skjuta till pengar för att kunna behålla de höjda ersättningsnivåerna. De mindre strikta kvalificeringskraven kommer inte permanenteras i ett första skede, men man förlänger dem i alla fall fram tills den sista december 2023.

Sveriges a-kassor är positiva, men önskar en indexering

Arbetet har pratat med Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, som berättar att organisationen ser positivt på att man behåller de höjda ersättningsnivåerna, även om de helst hade sett att de indexeras. 

Enligt Eriksson har behovet av indexerade ersättningsnivåer, det vill säga att ersättningsnivåerna följer prisutvecklingen, blivit extra påtagligt i och med den stigande inflationen. Han tillägger dock att ersättningen nu i alla fall ligger på en betydligt mer rimlig nivå än tidigare.

Nödvändig kompromiss, men ett nederlag för Moderaterna

Regeringspartierna, det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har argumenterat för ett helt annat scenario och velat sänka den tillfälliga höjningen av a-kassan till nivån som gällde innan pandemin. Men på den punkten har de alltså fått ge sig.

Enligt Ulf Kristerssons (M) uttalande på presskonferensen då regeringsunderlaget presenterades är detta är en djup förlust för partiet. Han konstaterade samtidigt att det dock har varit en nödvändig kompromiss.