Pressbild på vänsterpartiets ali esbati.Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati har presenterat partiets förslag om en höjd och indexerad a-kassa. Foto: Agnes Stuber

Politik

Vänsterpartiet är ett av partierna som vill se att den tillfälliga höjningen av ersättningen från a-kassan permenteras. De vill även att ersättningen indexeras och automatiskt följer löneutvecklingen, till skillnad från dagens system då varje ändring kräver politiska beslut. Detta meddelade partiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati under fredagens presskonferens.

Under pandemin infördes en tillfällig höjning av ersättningen från a-kassan som gäller fram till och med december 2022. Men Vänsterpartiet är ett av de partier som menar att man ska höja a-kassan permanent och höja ytterligare lite till under åren framöver, skriver Arbetet.

Vill höja ersättningstaket och grundbeloppet 2025

Vänsterpartiets förslag är att man 2024 höjer ersättningen till 80 procent under hela a-kasseperioden, och att man 2025 höjer både ersättningstaket och grundbeloppet. Detta presenterade partiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati under en presskonferens i fredags.

Ali Esbati: Arbetslöshetsförsäkringen förlorar sin funktion

Ali Esbati framförde kritik mot det befintliga systemet som kräver att man tar politiska beslut varje gång för att ersättningen ska följa löneutvecklingen i landet. Vänsterpartiet vill därför att man 2026 ska indexera ersättningen från a-kassa så att den följer löneutvecklingen automatiskt.

– Arbetslöshetsförsäkringen har under ett antal år tappat i ersättningsgrad på ett sånt sätt att det närmast förlorar sin funktion som inkomstförsäkring, sa Esbati under pressträffen.

80 procent av löntagarna ska få 80 procent av sin tidigare lön

Efter att man höjt a-kassan vill Vänsterpartiet, precis som LO-förbunden, att 80 procent av löntagarna ska kunna få ut 80 procent av sin tidigare lön om de förlorar jobbet. Enligt Esbati är detta nödvändigt för att man ska kunna dämpa effekterna av den annalkande lågkonjunkturen.

En kostnad på åtta miljarder 2026

Vänsterpartiet räknar med att förändringarna i a-kassan kommer kosta åtta miljarder kronor år 2026.