Arbetsmarknad

Utesäljare, restaurangbiträde och frisör är några av de yrken där provanställning är mest vanligt visar Arbetets granskning av jobbannonser. Trots att anställningsformen är osäker vill Alliansen förlänga tiden man kan vara provanställd till ett år.

I tusentals jobbannonser som ligger ute i Arbetsförmedlingens platsbank efterfrågas arbeten med provanställning. Detta visar Arbetets granskning av de 42 000 jobbannonser som låg ute i Arbetsförmedlingens platsbank den 22 augusti i år.
Yrken där provanställning är som vanligast är bland annat utesäljare, frisör, fordonstekniker och restaurangbiträde. Av alla annonser där utesäljare efterfrågas tillämpas provanställning i 43 procent av fallen.

Tio procent av samtliga annonser är med provanställning

Att just provanställning efterfrågas är inget ovanligt eftersom det ger arbetsgivaren en möjlighet att se om den anställde har vad som krävs för jobbet. Bara förra året var över 100 000 svenskar provanställda. I tio procent av de 42 000 jobbannonserna efterfrågades provanställning.

Tänk på! En provanställning ger arbetsgivaren möjlighet att säga upp den anställda inom 6 månader. Arbetsgivaren behöver inte ange något specifik skäl till uppsägningen.

I Arbetets undersökning har man endast tagit hänsyn till annonser där ordet provanställning förekommer. Det är med stor sannolikhet ännu fler som tillämpar provanställning.

Alliansen vill förlänga tiden för provanställning

Allianspartierna har tidigare öppnat upp för att förlänga tiden för provanställning. I dagsläget får en provanställning inte vara längre än 6 månader. Alliansen vill förlänga den tiden till ett år.
Redan inför valet 2014 hade man det som krav i det gemensamma valmanifestet.
En borgerlig regering har en gång i tiden faktiskt förlängt tiden. Detta var på 90-talet men den sänktes igen något år senare när vi fick en socialdemokratisk statsminister i Sverige.

Alliansen tror att en förlängd provanställning får arbetsgivare att testa mer

Alliansen vill förlänga prövotiden då man tror att det skulle få arbetsgivarna att våga chansa mer och testa personer som annars har svårt att få jobb.
Man anser att längre provanställningar skulle leda till fler jobb och ge människor utanför arbetsmarknaden en större möjlighet att ta sig in på den.
Kritikerna menar istället att det är en osäker anställningsform som kan missbrukas om arbetsgivaren inte har som ambition att tillsvidareanställa.