Arbetsmarknad

Kommun som privat – alla har svårigheter att rekrytera personliga assistenter. Regeringen har nu tillsatt en utredning för att förbättra yrkets arbetsvillkor.

Intresset för vårdyrken blir allt mindre, och snart riskerar landet en brist på personliga assistenter. En utredning är nu tillsatt av regeringen, i ett försök att förbättra arbetsvillkoren för personliga assistenter i landet.

Regeringen tillsätter utredning

Regeringen gick i ett pressmeddelande ut med att yrket personlig assistent undersökas. Det man letar efter är hur arbetsvillkoren ser ut.

En av åtgärderna som kan följa utredningen, som väntas vara klar 2020, är ökade utbildningsinsatser. På så sätt hoppas regeringen kunna förbättra livet för samtliga inblandade.

– Min förhoppning är att kunskapen som kommer fram kan leda till förbättringar av arbetssituationen men också bättre kvalité för alla de som behöver en personlig assistans för att leva ett självständigt liv, säger Lena Hallengren; barn, – äldre och jämställdhetsminister.

Oklara villkor för knepig anställningsform

Personliga assistenter kan anställas på olika sätt, vilket leder till stor förvirring när arbetsvillkor ska diskuteras.

Det går att vara anställd både kommunalt och privat, och det går även att vara allmänt anställd och personligt anställd.

De olika anställningsformerna erbjuder olika ersättningar och förmåner vid exempelvis arbetsuppehåll. Den som känner sig osäker bör därför kontakta sin a-kassa för att se vilka villkor som gäller.

Den som ännu inte har valt en a-kassa kan gynnas av att göra det. Om en inte vet vilka a-kassor som finns att välja på, kan du besöka vår sida där du kan jämföra a-kassor.

Yrket är inte attraktivt

Enligt statistik från SCB befinner sig arbetsmarknaden för personliga assistenter snart i en enorm torka. Platsannonserna överskrider redan de som söker, vilket är en trend som gäller för de flesta vårdyrken.

Regeringens utredning kan komma att ha positiva effekter på situationen. Genom att ge existerande personal bättre villkor och mer utbildning, kanske det kan locka fler att välja yrkesområdet.