tusenlappar i buntar och maria mindhammar, generaldirektör på arbetsförmedlingenTrots att Arbetsförmedlingen har överskridit sin budget kommer pengarna till a-kasseersättning inte tar slut, försäkrar Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: ppart/Shutterstock.com och Johan Karlberg/vanliga-fragor/arbetsformedlingen-a-kassa

A-kassa

A-kassans utbetalningar av ersättning kommer att kosta Arbetsförmedlingen 26,4 miljarder innan årets slut. Även om detta är stora summor garanterar generaldirektör Maria Mindhammar att alla som får beslut om ersättning kommer att få det. Den stora utmaningen är i stället att få arbetslösa i jobb igen, skriver SvD Näringsliv.

26,4 miljarder kronor. Så mycket pengar från Arbetsförmedlingens budget kommer att gå till a-kassans utbetalningar under året, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos.

Ifjol kostade utbetalningarna 14,2 miljarder kronor, så summan har alltså ökat rejält till det nuvarande året. Ökningen har gjort att Arbetsförmedlingen nu ligger 2,6 miljarder kronor över sin totala budget.

Enorm ökning av arbetslösa från förra året

Den ökade kostnaden beror förstås på det ökade antalet arbetslösa. 466 000 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av juni. Samma tid förra året var det bara 130 000 inskrivna, vilket är en markant skillnad.

Det är visserligen ingen överraskning att a-kassan kostar mer just det här året. Men ökningen har överskridit förväntningarna som fanns när budgeten sattes, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

– Vi såg att arbetslösheten gick upp något förra året, så vi tog höjd för något högre belopp än 14,2 miljarder. Men vi hade inte förväntat oss att se dessa siffror.

A-kassans pengar kommer inte ta slut

Även om Arbetsförmedlingens budget sedan länge har överskridits behöver ingen som har rätt till a-kassa oroa sig för att bli utan ersättning. Rätten till a-kasseersättning är lagstiftad, och pengarna kommer därför att fyllas på, menar Maria Mindhammar.

Hon menar vidare att ersättning till individer alltså inte kommer att bli problem, utan staten tillför pengar till detta. Den största svårigheten just nu är att få ut personer i arbete nu när hjulen har stannat i samhället.

– För oss är den stora utmaningen att få ut arbetslösa i subventionerade anställningar, för arbetsmarknaden är mättad på personal, säger Maria Mindhammar.