Som nybliven student känns det kanske tungt att gå tillbaka till skolbänken. Men att studera på högskola eller gå en yrkesutbildning bygger mer på eget ansvar och är inte lika styrt som gymnasiet. Foto: LStockStudio/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Passa på att plugga i höst för att skaffa kompetens eller behörighet för de jobb som finns för tillfället. Det är experternas råd till unga som precis gått ut gymnasiet. Det finns flera utbildningsvägar att gå och större möjligheter att byta yrkesbana senare i livet, skriver SvD Näringsliv.

Efter gymnasiet är det många unga som väljer att jobba en tid, passa på att resa en tid eller kanske plugga utomlands. Men i år ser förutsättningarna annorlunda ut.

Arbetsmarknaden har stannat upp, och konkurrensen om de jobb som finns kommer att bli större. Den som inte har arbetslivserfarenhet kommer därför ha svårt att få ett jobb till hösten. Ungdomsarbetslösheten ligger nu på 13,2 procent, men väntas bli ännu högre framöver.

Studera på Komvux om du saknar betyg

Därför är experternas råd till årets studenter att plugga till hösten. Det är rätt tid nu att skaffa sig den kompetens som behövs för jobb, menar Emil Johansson som är enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Om inte gymnasiebetygen räcker för att söka en utbildning kan man satsa på att studera på komvux till hösten. Emil Johansson berättar att kommunerna har tilldelats extra medel för att ordna vuxenutbildningar.

– Om man inte har gymnasiebetyg, ta kontakt med kommunen, och plugga gärna något yrkesinriktat, är Emil Johanssons råd.

Foad Gholampour, studie- och yrkesvägledare i Stockholms stad, påpekar också att färdig gymnasieutbildning är A och O för att få jobb på dagens arbetsmarknad . Det räcker inte längre med bara grundskoleutbildning.

Yrkeshögskolan har kortare utbildningar till efterfrågade yrken

En annan väg att gå är att gå en utbildning på yrkeshögskolan. Det är kortare utbildningar på ett till två år som riktar sig mot jobb som det finns stort behov. Till exempel it och webbutveckling, byggproduktionsledare och specialkombetenser inom vård är områden som går att plugga till på yrkeshögskolan.

Där är inte heller betygen lika avgörande för att komma in på utbildningen, berättar Foad Gholampour.

– Man kan komma in efter intervju också. Om man saknar något betyg så är rådet att ändå ta kontakt med skolan.

Lättare i dag att byta karriär längre fram

Att återvända till skolbänken direkt efter gymnasiet kan förstås kännas tungt. Men högskoleutbildning är inte alls lika bunden som gymnasieundervisningen, påpekar Emil Johansson, utan man har större ansvar för sina egna studier.

Man ska inte heller tänka att det man pluggar till nu kommer bli ens sysselsättning för hela livet, tycker Emil Johansson. Arbetsmarknaden ändras snabbt, och myndigheterna har fått mer resurser för att underlätta att byta karriär mitt under arbetslivet. 

Om du byter yrkesbana, glöm då inte att du kan behöva byta a-kassa.