Kvinna som sitter och arbetar med sin laptop och ser väldigt förvånad ut.Få anställda är insatta i hur kollektivavtal fungerar, vilka försäkringar som ingår och vilket skydd de faktiskt har. Nu hotas den svenska modellen när EU vill genomföra handlingsplanen för bättre livs- och arbetsvillkor. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Många anställda saknar kunskap om vilken trygghet ett kollektivavtal ger. Nu hotas bland annat den svenska modellen när EU vill reglera minimilönerna, skriver Arbetet.

Den svenska modellen som innebär att villkoren på arbetsmarknaden regleras genom avtal mellan fack och arbetsgivare hotas nu från flera håll.

Svenska modellen hotas av EU-kommissionens handlingsplan

EU-kommissionens handlingsplan för bättre livs- och arbetsvillkor där man bland annat vill reglera minimilönerna kan leda till att kollektivavtalens betydelse för lönesättningen minskar. 

Allt färre anställda är med i facket, speciellt när det gäller den privata tjänstesektorn, något som underminerar både fackets och kollektivavtalens rättmätighet.

Få vet vad den svenska modellen innebär

Enligt Niklas Hjert, vd på bolaget Avtalat och tidigare förhandlingschef på Unionen, är det nödvändigt att både anställda och arbetsgivare vet vad den svenska modellen innebär för att den ska kunna försvaras. Bolaget Avtalat har som uppgift att informera om vad kollektivavtalens försäkringsskydd ger dem som är privat anställda.

Det är svårt att uppskatta något du inte känner till och enligt Niklas Hjert är det svårt att få förtroende för något som man inte har så stora kunskaper om.

Många saknar kunskap om kollektivavtalens försäkringar

Flera undersökningar visar att kunskaperna brister när det gäller kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Många anställda vet inte om att de har en livförsäkring, en försäkring om de blir uppsagda och pension genom sin anställning.

Enligt Niklas Hjert är pensionen och försäkringarna en avgörande del av kollektivavtalen och dessa försäkringar är väldigt bra. 

Det är inte så konstigt att kunskapen brister. Skyddet för de som är anställda i Sverige består av flera olika delar. I skyddet finns bland annat lagstadgade försäkringar och försäkringar som förhandlats fram mellan fack och arbetsgivare. 

Avtalat ska hjälpa anställda att få en uppfattning om deras försäkringsskydd

LO, PTK och Svenskt Näringsliv har samlat all information till privatanställda tjänstemän och arbetare i det gemensamma bolaget Avtalat. Avtalats huvuduppgift är att bygga upp en digital mötesplats där anställda kan se vad deras försäkringsskydd innebär och där man kan välja hur man vill att tjänstepensionen förvaltas.