ung man söker jobb framför dator vid skrivbordMånga av dem som skrivit in sig på Arbetsförmedlingen senaste veckan är unga och utrikesfödda. Foto: Song_about_summer/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Nu börjar resultaten av vårens varsel synas i Arbetsförmedlingens statistik. Nästan hälften av dem som varslades i mars månad har blivit uppsagda från sitt jobb. Arbetsförmedlingen konstaterar också att andelen uppsägningar är högre än den var under finanskrisen.

Under den första veckan i juni blev 3 060 personer varslade om uppsägning, inte minst inom industrin. Det är en ökning med 1 382 personer från veckan innan.

Sedan början av mars månad har sammanlagt 80 816 personer blivit varslade om uppsägning. Det här gäller bara om man ser till siffrorna för länen i Sverige, eftersom Arbetsförmedlingen av sekretesskäl inte kan uppge vilka siffror som rapporterats in från kommunerna.

Fler blir uppsagda efter varsel än under finanskrisen

När coronapandemin började i mars månad var det många anställda som blev varslade om uppsägning. Det var dock inte alla dessa varsel som ledde till att de anställda faktiskt blev uppsagda. Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik var det 42 215 personer som blev varslade i mars, och hittills har cirka hälften av dessa blivit uppsagda.

Andelen uppsagda är därmed fler än under finanskrisen, då 40 procent av varslen ledde till uppsägning. Det konstaterar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

– Det går snabbare än under finanskrisen och indikerar allvaret på den svenska arbetsmarknaden, säger hon i ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.

Unga och utrikesfödda har drabbats mest av arbetslöshet

Den senaste veckan har 16 123 personer anmält sig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Det är dubbelt så många som samma vecka i fjol. Totalt sett är just nu 446 231 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen, vilket innebär att arbetslösheten ligger på 8,6 procent.

Bland dem som skriver in sig som arbetssökande är de flesta unga och utrikesfödda, enligt Annika Sundén. En trolig orsak till detta är att många inom de grupperna jobbar i hotell- och restaurangbranschen eller i handeln, vilket är branscher som har drabbats hårt av krisen.