Antalet egenföretagare som ansöker om a-kassa har ökat rejält från mars i år till och med nu. Men reglerna för egenföretagare är annorlunda jämfört med a-kassa till löntagare. Foto: Waraporn Wattanakul/Shutterstock.com

A-kassa

Antalet egenföretagare som har sökt ersättning från a-kassa är tre gånger så många sedan coronapandemins utbrott i Sverige, jämfört med samma tidsperiod i fjol. Men det är inte helt enkelt och det finns en del hinder längs vägen, skriver Arbetet.

Ljudteknikern Christina Svärdström är en av många egenföretagare som sökt a-kassa efter att ha förlorat alla sina uppdrag över en natt. När gränserna stängdes och beslutet om 50-personersbegränsning infördes i mars tvärdog hennes arbetsmarknad.

Fortfarande inget besked efter 23 veckor

För Christina var det väldigt dålig tajming eftersom hon precis sagt upp sig från sitt arbete och skulle satsa helt på sin frilansverksamhet som hon drivit under perioder som hon tagit tjänstledigt från sin sin fasta anställning.

När Christinas uppdrag tvärdog sökte hon a-kassa. Nu har det gått 23 veckor och hon har ännu inte fått något besked. 

Hon har skickat in alla intyg och efter fyra veckor har hon fått besked om att de vill ha nya intyg, vilket har hänt flera gånger. Christinas ansökan är lite besvärlig på grund av att hon sa upp sig och är egenföretagare och att hon var tjänstledig från sin fasta anställning under flera perioder.

Märkliga regler för egenföretagare

Om man har enskild firma får man inte ha någon aktiv verksamhet och företaget måste ligga vilande för att man ska kunna få a-kassa.

Reglerna säger att man bara kan få a-kassa en gång under en femårsperiod, men på grund av coronakrisen lättade regeringen på reglerna och de uppehåll som görs i år kommer inte att räknas.

Men reglerna för a-kassa är märkliga. För att en löntagare ska få a-kassa måste han eller hon aktivt söka arbete för att få a-kassa. Men en egenföretagare inte får göra det. Till Christina sa man till och med att hon inte fick svara på mejl eller ha en hemsida, men de har de lättat på.

Antalet beslut hos a-kassan har ökat rejält

Ansökningarna till a-kassan från egenföretagare var färre i början av året jämfört med hur det såg ut förra året. Men under coronapandemin har antalet beslut gällande egenföretagare ökat rejält. 

3 000 beslut har tagits om a-kassa till egenföretagare från mitten av mars när coronapandemin bröt ut i Sverige fram till nu. Det är en rejäl ökning jämfört med samma tidsperiod 2019 då antalet beslut uppgick till knappt 900.

Krisstödet gick till deltagare eller arrangörer av kulturevenemang

Regeringen avsatte ett krisstöd till kultursektorn på 500 miljoner kronor i våras, men tyvärr kunde inte Christina ansöka om det eftersom det enbart gick till konstnärliga aktörer som skulle ha deltagit på evenemang, samt arrangörer av kulturevenemang som fick ställa in sina planerade evenemang på grund av corona.