ny arbetsmarknadsminister eva nordmark och tidigare minister ylva johanssonEva Nordmark har tagit över posten som arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson. Nu tänker Eva Nordmark fokusera på Arbetsförmedlingen under sin första tid i det nya uppdraget. Foto: Eva Edsjö/TCO och Kristian Pohl/Regeringskansliet

Politik

Sverige har i veckan fått en ny arbetsmarknadsminister, Eva Nordmark. Hennes första uppdrag blir att bilda sig en uppfattning om Arbetsförmedlingens situation och försöka ge personalen arbetsro inför fortsatt förändringsarbete, skriver tidningen Publikt.

I måndags tillträdde TCO:s tidigare ordförande Eva Nordmark som ny arbetsmarknadsminister. Detta efter att Ylva Johansson lämnat posten för ett uppdrag som EU-kommissionär.

Nu fokuserar Eva Nordmark på att få en bild av läget på Arbetsförmedlingen, efter de stora omstruktureringarna och den oro som finns hos Arbetsförmedlingens anställda.

– Jag brinner för frågorna och jag vill gärna göra en insats för att säkra en positiv utveckling på svensk arbetsmarknad i framtiden, säger ministern till Publikt.

Eva Nordmark är kritisk mot politiska beslut som påverkat Arbetsförmedlingen

Eva Nordmark vill inte kommentera generaldirektören Mikael Sjöbergs beslut att lägga ner ett stort antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor, kort efter att januariavtalet ingicks. Men hon betonar att myndighetens service ska finnas i hela landet och vara tillgänglig oavsett var man bor.

Redan i sin tidigare roll som TCO:s ordförande har Eva Nordmark kritiserat januariavtalet och vad det innebar för Arbetsförmedlingen. Men hon ser också budgeten som Moderaterna och Kristdemokraterna tog fram som en anledning till den snabba nedrustningen hos myndigheten.

Hon håller dock med om att reformarbetet behövs, men att det är viktigt att Arbetsförmedlingen behöver mer arbetsro i fortsättningen.

Senast den 1 november ska Arbetsförmedlingen presentera hur de vill att det fortsatta förändringsarbetet ska gå till. Till dess kommer Eva Nordmark att träffa myndighetens ledning, personal och styrelse för att få en bild av situationen.

Omställning och arbetsmiljö är viktiga frågor för nya ministern

Omställning på arbetsmarknaden är en annan fråga som Eva Nordmark tänker jobba med framöver. Arbetsmarknaden förändras i och med digitaliseringen och miljöomställningar, och därför måste även politiken för utbildning och arbetsmarknad förändras.

– Det handlar till exempel om att titta på arbetsmarknadsutbildningarna, att se vilka som är de mest strategiskt viktiga arbetsmarknadsutbildningarna och värna dem, berättar Eva Nordmark.

Även arbetsmiljöfrågor, såsom minskat antal dödsolyckor och psykisk ohälsa i arbetet, är något som Eva Nordmark kommer att driva i sin nya post.