Arbetsmarknad

På arbetsmarknaden blir headhunting allt vanligare. De allra flesta rekryteras via Linkedin och för att jobben ska komma till dig bör du vara aktiv där. Men även att synas i verkligheten kan öka möjligheterna till ett nytt jobb.

Headhunting blir allt vanligare på den svenska arbetsmarknaden

Att annonsera ut lediga tjänster har under många år varit den vanligaste metoden till att rekrytera nya arbetare. Men på senare år har headhunting blivit allt vanligare. Headhunting innebär att ett företag vänder sig till en rekryterare som letar upp lämpliga kandidater. Men för att du ska få jobben att komma till dig krävs visserligen lite arbete.

Sökandet sker främst på Linkedin och därför blir det viktigt för dig att ha en profil där. I dagsläget är det stor brist på chefer och specialister och det är där den stora efterfrågan finns. Men många rekryteringsföretag vill även få företag att inse att man ibland måste nöja sig med någon med lägre kompetens som sedan kan växa. Detta är extra viktigt i branscher där det är brist på kandidater.

Var aktiv på Linkedin

Alla headhunters är aktiva på Linkedin och därför måste även du vara det. Din profil och ditt CV måste vara uppdaterade och det krävs en proffsig profilbild. Att ha en bra Linkedin-profil är A och O för att överhuvudtaget ha chansen att bli upptäckt. Här är sex tips som Unionens medlemstidning Kollega listat för att skapa en bra profil på Linkedin.

  • Profilbilden. Profilbilden ska vara proffsig. Det ska vara en ansiktsbild och du får gärna le.
  • Nyckelord i rubriker. Använd nyckelord i dina rubriker, det underlättar för rekryterarna att hitta dig via sökfunktionen.
  • Sammanfatta din roll och dina kunskaper. Berätta en kortfattad historia om dig själv, vad du gör, dina kunskaper och viktiga insatser du har gjort.
  • Bli rekommenderad. Be relevanta personer att rekommendera dig.
  • Lista dina kompetenser. Gör en lista på cirka 10 av dina kärnkompetenser.
  • Nämn eventuella utmärkelser. Har du fått någon utmärkelse eller något hedersuppdrag ska du se till att nämna det i din profil.

Smickrande att bli headhuntad

Att bli headhuntad är roligt då det innebär att en ny jobbmöjlighet öppnar upp sig. Det upplevs också som väldigt smickrande. En headhunter kontaktar bara personer som är duktiga på vad de gör och har gjort bra saker som andra pratat gott om.

Men tänk även på att nätverka digitalt inte är det enda tillvägagångssättet att få jobben att komma till dig. Det är lika viktigt att nätverka i verkligheten. Se till att du är där representanter för näringslivet är, gå på seminarium och ta ideella uppdrag. Även det kan öka dina chanser till ett nytt spännande jobb.