Person som stoppar i mynt i glasburk.Den 1 juli trädde skatteavdraget på medlemsavgiften till a-kassan i kraft. Månadskostnaden blir 25 procent billigare. Foto: Pru Studio/Shutterstock.com

A-kassa

Den 1 juli trädde ett skatteavdrag på 25 procent på medlemsavgiften till a-kassan i kraft. Enligt Skatteverket behöver du inte göra något själv, utan avdraget kommer ske automatiskt i samband med deklarationen. Dessutom kommer åldersgränsen för medlemskap och ersättning från a-kassan att höjas vid årsskiftet 2022/2023. Det skriver Ingenjören.

Nu blir det billigare att vara med i a-kassan. Den 1 juli infördes nämligen ett skatteavdrag på 25 procent på medlemsavgiften, så om vi tar Akademikernas a-kassa som exempel så innebär det att den faktiska månadskostnaden landar på cirka 100 kronor i stället för tidigare 130 kronor.

Du behöver inte göra något själv – skatteavdraget sker automatiskt i samband med deklarationen

Enligt Skatteverket kommer avdraget på medlemsavgiften att ske automatiskt i samband med deklarationen. Du behöver med andra ord inte fundera på att registrera eller ändra något själv. Skattelättnaden gäller för avgifter som betalas in efter den 30 juni.

Inte första gången man inför skatteavdrag på avgiften till a-kassan

Faktum är att det inte är första gången man beslutar att införa en skattereduktion för medlemsavgiften till a-kassan. Fram till 2007 gällde skattelättnader både för a-kasseavgiften och för medlemskap i facket.

Höjning av åldersgränserna för pensionen höjer även åldersgränsen för medlemskap och ersättning från a-kassan

Ett annat beslut från riksdagen är att åldersgränserna för pensionssystemet ska höjas nästa år. Det har gjort att även åldersgränsen för medlemskap och ersättning från a-kassan kommer höjas. Från och med nästa år kan du vara medlem ett år längre, det vill säga tills du fyller 66, och alltså även få ersättning ett år längre.

Den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2023 och omfattar personer som fyller 65 nästa år.