Gå med i a-kassan

Du bör gå med i a-kassan om du vill ha ersättning om du skulle bli arbetslös. Att bli medlem i en a-kassa är enkelt och avgiften är cirka 100–150 kronor i månaden. Du kan enkelt hitta rätt a-kassa för dig här. Genom att gå med i en a-kassa kan du få upp till 1 200 kronor i ersättning per dag om du blir arbetslös, medan den som inte är med i a-kassan kan få max 510 kronor per dag.

Välj en a-kassa som passar ditt yrkesområde

Om du vill gå med i a-kassan bör du veta att du inte kan gå med i vilken a-kassa som helst. Många a-kassor är inriktade på specifika yrkesområden vilket gör att det bara är de som jobbar inom ett visst yrke som kan bli medlemmar.

Tips! Genom a-kassan får du både större ersättning och ersättningen ges under en längre period.

Att vara medlem i en a-kassa är en bra försäkring. Vill du gå med i a-kassan bör du först överväga om du vill vara med i en facklig eller fristående a-kassa. De fackliga a-kassorna är inriktade på olika yrkesområden medan de fristående är öppna för alla.

Hitta rätt a-kassa att gå med i
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här

Kan jag bara vara med i a-kassan?

Ja, du kan bara vara med i a-kassan om du vill. Du kan även vara med i ett fackförbund samtidigt som du är med i en a-kassa, men det måste du inte vara.

Visste du? Fackföreningar är fackförbundens representanter på den lokala arbetsplatsen.

Du får dock större säkerhet som arbetstagare om du är medlem i ett fackförbund samtidigt som du är med i a-kassan. Med ett fackförbund tillkommer en hel del fördelar som du inte får om du bara är med i en a-kassa.

3 steg för att gå med i en a-kassa

Att gå med i a-kassan är ett värdefullt beslut. Du blir enkelt medlem genom dessa steg:

  1. Hitta rätt alternativ för dig. Ta reda på vilka a-kassor du kan bli medlem i baserat på vilket yrkesområde du arbetar eller studerar inom. Jämför alla a-kassor och välj den som passar bäst för dig.
  2. Ansök om medlemskap. Oftast kan du bli medlem på a-kassans hemsida där du fyller i de uppgifter som krävs för ditt medlemskap. I vissa fall måste du signera din ansökan med BankID eller Mobilt BankID. Du kan även skriva ut en pappersblankett och skicka in din ansökan på posten.
  3. Betala din månadsavgift varje månad för att behålla medlemskapet. Antingen kan du betala a-kassan via autogiro eller via faktura. Om du inte betalar din medlemsavgift tre månader i följd upphör ditt medlemskap att gälla.

Har du funderat på att gå med i a-kassan bör du se till att göra det så fort som möjligt. Du måste nämligen uppfylla kvalifikationstiden innan du har rätt till ersättning. Detta gäller oavsett vilken a-kassa du är eller väljer att bli medlem i.

Kan jag gå med i a-kassan som student?

Ja, du kan bli medlem i en a-kassa när du studerar. Vi skulle faktiskt uppmuntra dig att göra det, eftersom du måste vara medlem i a-kassan i 12 månader innan du kan få någon ersättning. Går du med i a-kassan som student kan du då få ersättning om du blir arbetslös när du är klar med studierna (om du uppfyller de övriga kraven för att få a-kassa, det vill säga).

Du kan läsa mer om detta på vår sida om a-kassa för studenter.