Kan man betala a-kassan med autogiro?

Ja, hos de flesta a-kassor kan du betala med autogiro. Det finns i princip tre olika sätt att anmäla sig till autogiro: på a-kassans hemsida, hos din internetbank eller genom att skicka in en blankett med post. Genom att betala a-kassan med autogiro kommer du delvis spara in pengar på fakturaavgift och du riskerar inte att glömma bort att betala medlemsavgiften.

Så betalar du a-kasseavgiften med autogiro

Exakt hur du gör för att betala avgiften med autogiro varierar lite beroende på vilken a-kassa det handlar om. Så det säkraste är att du går in på din a-kassas hemsida eller kontaktar kundtjänsten för att kolla vad som gäller för just dig.

Men det finns i princip tre olika sätt att anmäla sig till autogiro.

Så anmäler du dig till autogirobetalning

  • Hos din internetbank. Det går att sätta upp autogirobetalning direkt i internetbanken. Du måste då lägga till din a-kassa som mottagare. Du kan då behöva ha koll på deras bankgironummer. I vissa fall behöver du ange ett betalnummer, vilket oftast är ditt personnummer. Men kolla med din a-kassa vad som gäller för säkerhets skull.
  • På a-kassans hemsida. Flera a-kassor erbjuder möjligheten att anmäla dig till autogiro på deras hemsida. I vissa fall är det ett formulär du fyller i och skickar in. Men hos vissa kan du göra det genom att logga in på Mina sidor.
  • Genom att skicka in en blankett. Du kan också skriva ut en autogiroblankett från a-kassans hemsida, som du sedan fyller i och skickar till a-kassan med posten. Vissa a-kassor kan också skicka hem en sådan blankett till dig, om du inte kan skriva ut blanketten själv. Du hittar vilken adress du ska skicka brevet till på a-kassans hemsida.

Ditt medlemskap upphör om du inte betalar

Om du skulle missa att betala din a-kassa finns det risk att ditt medlemskap upphör, och då kommer du behöva genomgå en ny kvalifikationstid innan du har rätt till ersättning från a-kassan. Detta sker inte förrän efter 3 månader av uteblivna betalningar men med autogiro slipper du oroa dig för att det ska hända.

Betala med autogiro och minska kostnader

De flesta a-kassor har oerhört låg månadsavgift jämfört med den ekonomiska trygghet a-kassan ger dig vid eventuell arbetslöshet. Att betala fakturor med autogiro är ett bra sätt att spara in på onödiga utgifter så att du i stället kan lägga pengar på något betydelsefullt och viktigt, som ett medlemskap i en a-kassa.

Exempel: En fakturaavgift är i dagsläget på cirka 45 kr per faktura. Ett vanligt hushåll har generellt minst 3 fakturor i månaden som exempelvis faktura för mobilabonnemang, bredband och elräkning. Genom att skaffa autogiro på dessa 3 abonnemang sparar du cirka 135 kronor, vilket ungefär motsvarar en månadsavgift för ett medlemskap i en a-kassa.

Med tanke på att du vid arbetslöshet kan få ut upp till 80 % av din tidigare lön i 300 ersättningsdagar (eventuellt längre om du har barn under 18) är det en nyttig investering som knappt märks i din plånbok.