Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och Unionens ordförande Martin Linder var två av TCO:s representanter som träffade politiker för att diskutera egenföretagarnas situation. Foto: Tor Jonsson/Journalistförbundet och Camilla Svensk/akassor/unionens-a-kassa
Eget företagStödet för egenföretagare är inte tillräckligt för att rädda företagare från konkurs. Det har TCO lagt fram till politikerna under ett möte i måndags, skriver Arbetsvärlden. Bland annat måste det bli lättare att få a-kassa för egenföretagare, anser TCO.
Unionen har undersökt hur pandemin har påverkat deras 10 000 egenföretagande medlemmar, och hela 90 procent har påverkats negativt. Majoriteten har förlorat 30–70 procent av sina intäkter, och nästan en tredjedel har förlorat en ännu större andel av intäkterna. Närapå hälften av egenföretagarna riskerar dessutom att gå i konkurs inom det kommande halvåret.
Därför kräver TCO mer insatser till egenföretagare som drabbats. De insatser som gjorts har inte nått ut till dem som behöver stödet, menar de.
Egenföretagare kan inte få a-kassan medan företaget är verksamt
Det som egenföretagarna framför allt behöver enligt TCO är bättre möjligheter till ersättning från a-kassan. Enligt dagens regler måste egenföretagarna lägga sitt företag vilande för att få ersättning. Det går alltså inte att driva företag på deltid och samtidigt få a-kassa för resten av tiden.
När ett företag är vilande får ingen verksamhet ske i företaget. Det innebär i praktiken att företagaren exempelvis måste stänga ner sin hemsida och stänga av jobbtelefonen. Det innebär också att kunder sannolikt vänder sig till konkurrenter i stället.
– Då är det ju svårt för att inte säga omöjligt att återuppta verksamheten igen. Därför måste det bli möjligt att vara arbetslös på deltid för egenföretagare, säger Ulrika Hyllert för Journalistförbundet.
Av den här anledningen är det få egenföretagare som väljer att lägga sitt företag vilande för att få a-kassa. Enligt Martin Linder från Unionen är det bara 6 procent av deras egenföretagande medlemmar som har valt att göra detta.
Saknas stöd för småföretagare med enskild firma
TCO vill också se ett tillfälligt stöd för egenföretagare som inte driver aktiebolag. I dagsläget är det inte jämlika villkor för aktiebolagsinnehavare och andra företagsformer.
Till exempel vore det rimligt om enskilda firmor också fick använda sig av korttidspermittering. Det menar Patrick Krassén, som är skattepolitisk expert för Företagarna. Han ifrågasätter också att stöden framför allt fokuserar på att företag ska ställa om, vilket är en särskild svår och långsiktig process att gå igenom för mindre företag.
Hittills finns inga besked från politiskt håll om några sådana ändringar. Fackförbunden har dock en dialog med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, och hon säger i en kommentar till Arbetsvärlden att de inte utesluter något i det här läget utan följer utvecklingen noggrant.