harald petersson, chef för unionens a-kassa, och affärsman som gömmer pengar bakom ryggenHarald Petersson, chef på Unionens a-kassa, berättar att bidragsfusk där människor försöker fuska till sig ersättning även går ut över handläggningstiden för andra ansökningar. Foto: Mattias Lindbäck/akassor/unionens-a-kassas a-kassa och RDaniel/Shutterstock.com

A-kassa

Unionens a-kassa ser en ökning av fall där personer fuskar till sig arbetslöshetsersättning. Det rör sig dels om medvetet bidragsfusk, men också om slarvighet vid ansökan, skriver Kollega.

Förra veckan dömdes en man för att ha fuskat till sig ersättning från a-kassan. Mannen skickade ansökan till Unionens a-kassa under förra sommaren och intygade i sina tidrapporter att han var arbetslös. Men a-kassan har senare upptäckt att han under samma period hade ett heltidsjobb på ett bemanningsföretag.

Detta innebär att mannen fick 11 715 kronor i felaktig ersättning. Även om mannen tar på sig skulden och har betalat tillbaka pengarna, nekar han till brott. Han menar att han inte förstod hur han skulle signera handlingarna, och han kontaktade själv a-kassan när han upptäckte att han gjort fel.

Tingsrätten ansåg inte att dessa skäl befriade honom från ansvar, utan dömde mannen för bidragsbrott. Straffet är 2 000 kronor i dagsböter och villkorlig dom. 

Bidragsfusk drabbar andra som ansöker om ersättning

I fjol polisanmälde Unionens a-kassa totalt 207 fall av bidragsfusk. Det är väldigt liten andel av den totala mängden ansökningar som a-kassan jobbar med, enligt a-kassans chef Harald Petersson. En del ärenden är medvetna bedrägerier, medan andra beror på ren slarvighet.

Sådana bedrägerier tar dock mycket av a-kassans resurser och bidrar till längre handläggningstid för andra ärenden som kommer in. Därför ser Harald Petersson mycket allvarligt på saken.

– Det är förstås inte bra att någon medvetet försöker tillskansa sig pengar på det här sättet, det undergräver legitimiteten med försäkringen. Solidaritet är grunden när man är medlem i en förening.

Fler anmälda ärenden än förra året

Enligt Harald Petersson har Unionens a-kassa numera upptäckt fusk i högre grad än tidigare. Systemen är säkrare och man samarbetar med myndigheter i a-kassans ärenden.

Men hittills i år har fler bidragsfusk anmälts till polisen jämfört med 2019. Ifall detta har en koppling till kristiderna eller inte är dock svårt att säga.