kvinna sitter vid laptop och slår ut med händerna.Oftast beror felutbetalningar från a-kassan på att den arbetssökande inte riktigt har koll på villkoren för att få ersättning. Foto: fizkes/Shutterstock.com

A-kassa

Under 2022 fick medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa krav på att betala tillbaka upp mot 19 miljoner kronor. Den vanligaste orsaken bakom felutbetalningar är att den arbetssökande inte riktigt har koll på reglerna, enligt HRAK:s föreståndare Karin Pettersson. Det skriver Hotellrevyn.

HRAK betalade ut nästan 19 miljoner för mycket i ersättning förra året. Enligt a-kassans föreståndare Karin Pettersson beror felutbetalningar oftast på att medlemmen inte riktigt har koll på vilka regler som gäller för att få ersättning. Man får exempelvis inte plugga och ta CSN samtidigt som man får a-kassa, och inte heller kombinera a-kassa med föräldrapenning eller vab.

Karin Pettersson tillägger att ett annat vanligt problem är att arbetssökande inte redovisar all sin arbetade tid på sina tidrapporter.

Har sett skulder på upp till en miljon kronor

Hur stora skulder det rör sig om per medlem varierar rejält, enligt Karin Pettersson. De har sett skulder på upp till en miljon kronor, även om det då förvisso har handlat om medvetet bedrägeri.

Detta är viktigt att tänka på när man ansöker om ersättning

Karin Pettersson menar att det är viktigt att ha koll på vilka uppgifter man skriver under och skickar in. Och vet man inte riktigt hur det funkar är det alltid bättre att kontakta a-kassan och fråga.

Det gäller även om man som arbetssökande har fått återbetalningskrav, men har problem att betala tillbaka pengarna. Enligt Pettersson kommer de oftast fram till en lösning. Och även om det tillkommer ränta blir den i alla fall lägre än dröjsmålsräntan man får om man bara låter bli att betala tillbaka.

A-kassorna ska öka kontrollerna för att motverka felutbetalningar

HRAK betalade ut totalt 800 miljoner kronor i ersättning förra året, och av den summan är det cirka 2,3 procent som blivit fel. De allra flesta av a-kassans medlemmar gör alltså helt rätt och får den ersättning de har rätt till.

IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) har på uppdrag av regeringen krävt att alla a-kassor i landet ska öka sina kontroller för att motverka felutbetalningar. Karin Pettersson berättar att de tidigare gjorde stickkontroller vid behov, men att de nu kollar uppgifter hos Skatteverket i samtliga prövningar av nya perioder.