Servitris står i en restaurang med surfplatta i handen.I måndags kom HRF med beskedet om att de kommer att ansluta sig till nya las. Det var inte ett enhälligt beslut men majoriteten av HRF tror att det här kommer att bli bättre för förbundets medlemmar. Foto: Rido/Shutterstock

Arbetsmarknad

HRF säger ja till nya las och ansluter sig nu tillsammans med Kommunal och IF Metall, skriver Arbetet. Därmed blir HRF det tredje LO-förbundet att ansluta till det nya huvudavtalet.

Hotell- och restaurangfacket (HRF) säger ja till nya las och blir därmed det tredje LO-förbundet som ansluter sig till det nya huvudavtalet. Tidigare har både Kommunal och IF Metall anslutit sig och nu har även HRF kommit fram till att nya las blir bäst för deras medlemmar.

Alla inom HRF är inte överens

Under november 2021 antog LO överenskommelsen om nya las och blev således en del av huvudavtalet. Samtidigt tryckte man på att varje LO-förbund själva får välja om de vill ansluta sig till nya las eller inte.

Under måndagen kom det slutgiltiga beskedet om att Hotell- och restaurangfacket kommer att ansluta sig till nya las tillsammans med Kommunal och IF Metall. De två senare fackförbunden anslöt sig redan under hösten 2020. 

Även om Hotell- och restaurangfacket nu kommer att ansluta sig till nya las var beslutet inte enhälligt. Anledningen, tror avtalssekreterare Per Persson för HRF, är för att en del saker har behövt kompromissas bort.

– Vi har naturligtvis också fått offra saker, så är det alltid, skriver Per Persson.

Samtidigt framhåller Hotell- och restaurangfacket att nya las är det bästa för deras medlemmar, trots att det alltså finns en hel del som de behövt offra på grund av beslutet.

”Det bästa för förbundets medlemmar”

Varför beslutet om att skaka hand på avtalet ändå gick igenom tror förbundsordförande Malin Ackholt handlar om att det här är bäst för Hotell- och restaurangfackets medlemmar. Det stärker parternas makt och minskar samtidigt politikens inflytande över arbetsmarknaden, menar hon.

– Det här avtalet stärker parternas makt över arbetsmarknaden och minskar politikens. Att ansluta HRF är det bästa för förbundets medlemmar, säger Malin Ackholt.

Överenskommelsen om anställningsskydd och omställningsstöd som nu tecknats mellan de tre LO-förbunden och Svenskt Näringsliv samt PTK hoppas man kommer att förändra arbetsmarknaden för förbundets medlemmar till det bättre.