Kvinna söker jobb

Arbetsmarknad

För dig som har varit arbetslös och letar efter sätt att komma in på arbetsmarknaden kan byggbranschen vara ett bra alternativ. Byggarbetare är nämligen ett av de framtidsjobb som kan hjälpa allt fler in på arbetsmarknaden. För dig som hittar ett jobb gäller det att tänka framåt i tiden och se till att försäkra sig mot arbetslöshet redan vid anställningen.

Arbetslösa får hjälp av Arbetsförmedlingen

Du som är arbetslös kan få hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta jobb. Dels kan de hjälpa dig i praktiken med anställningsintervjuer och kompetensmatchningar. Men deras framtidsprognoser kan även vara till god hjälp. Utifrån dessa prognoser av arbetsmarknaden kan du se vilka yrken som troligtvis behövs i framtiden. Några exempel på sådana yrken är:

  1. Tjänsteyrken. I framtiden spås allt fler behöva tjänster som marknadsförare, säljare men även restaurangbranschen behöver personal. För den som tidigare jobbat inom dessa sektorer kan det alltså bli enklare att få en anställning.
  2. Utbildning och sjukvård. Det behövs allt fler lärare och sjuksköterskor. Dessa yrken kräver uteslutande en utbildning, men för den som är intresserad är det lätt att utbilda sig.
  3. Bygg. Byggbranschen tros frodas även i framtiden. Detta beror bland annat på att staten har satt upp mål att producera tiotusentals nya bostäder de närmaste åren.

För dig som i nuläget letar arbete kan detta alltså vara rätt branscher att leta i. För dig som inte har den nödvändiga utbildningen finns det ofta enkla och bra möjligheter via yrkesskolor och liknande. Att investera i en utbildning kan kännas svårt när man är arbetslös. För dig som i nuläget har ersättning från A-kassan kan det dock vara möjligt att få ersättning under studier också.

A-kassa viktigt även vid nyanställning

Om du i nuläget får ersättning från A-kassan vet du hur viktigt det är för din privatekonomi. Även den som i nuläget har en anställning bör ansluta sig till A-kassan. Genom att vara ansluten till A-kassan kan du nämligen få en stor del av din lön i ersättning om du förlorar din arbetsförmåga eller anställning. Även du som är arbetslös utan ersättning från arbetslöshetskassan bör ansluta dig till en A-kassa. Detta eftersom att du kan ha rätt till en viss grundersättning, men även eftersom att den som vill ha ersättning måste varit medlem under en tid. Det är alltså klokt att ansluta dig till en A-kassa så snart som möjligt, då du måste uppfylla kraven för att kunna få ersättning.