Foto: Julia C. Reinhart / Shutterstock.com

Politik

Socialdemokraterna vill stärka reglerna kring arbetskraftsinvandring. I första hand ska yrken utan några särskilda kvalifikationskrav gå till arbetslösa i Sverige.

Förslaget presenterades på en presskonferens där statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson närvarade.

S vill ha hårdare krav på arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna vill införa hårdare regler mot arbetskraftsinvandring om de vinner höstens val. Till att börja med genom att genomföra en prövning. Den ska göras av en myndighet, med utgångspunkten att yrken utan särskilda kvalifikationskrav, där det inte finns någon brist på arbetskraft, ska gå till arbetslösa i Sverige och inte till personer utanför EES.

Enligt förslaget vill man även införa hårdare kontroller av företag som vill ha tillstånd för arbetskraftsinvandring. På så sätt ska man få bort oseriösa arbetsgivare. S vill även införa en straffsanktionerad anmälningsskyldighet för arbetsgivare som ändrar anställningsvillkor. En arbetstagare som utnyttjas av en arbetsgivare ska även ha rätt till skadestånd.

Förslaget får både ris och ros

I byggbranschen har arbetskraftsinvandring ofta varit förekommande, i många fall har arbetskraften utnyttjats. Från fackförbundet Byggnads håll ser man därför positivt på förslaget som kan skapa ordning och reda i branschen. Även IF Metalls ordförande Marie Nilsson är positiv. Hon skriver på sin Twitter att förslaget är välkommet och att ingen ska utnyttjas av oseriösa arbetsgivare, samt att behovet på arbetsmarknaden ska styra.

Men alla är inte helt positiva till Socialdemokraternas förslag. Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar att statsministern sprider en falsk bild av att företagare fuskar och att arbetskraftsinvandring hotar svenska jobb.
– Att påstå att de 130 städare som kommit hit i år är ett hot mot svenskars jobb är både populistiskt och ovärdigt, säger hon, till SvD.

Moderaterna vill få fler att söka yrken utan kvalifikationskrav

Moderaterna vill precis som S skärpa reglerna kring arbetskraftsinvandring. Däremot ser man inte något problem i att människor kommer hit från andra länder och arbetar. Man anser att problematiken ligger i att så många i Sverige aldrig kommer in på arbetsmarknaden.

Partiets talesperson säger till TT att få personer i Sverige söker jobben med låga kvalifikationskrav och därför måste arbetsgivarna ta in arbetskraft från andra länder. För att få fler personer i Sverige att söka jobben måste man få människor att inse att det lönar sig att arbeta, oavsett vilket yrke det handlar om.