A-kassa

Svenskar försäkrar sig allt mer. Det många inte är medvetna om är att de flera gånger är överförsäkrade. Det gör att de betalar onödigt mycket för sina försäkringar. För dig som är medlem i en a-kassa eller har en hemförsäkring gäller det att tänka till innan du tecknar en försäkring. Det finns nämligen ett visst samarbete mellan fackförbund och a-kassor vilket kan innebära att du är bättre försäkrad än vad du tror.

Allt vanligare med tilläggsförsäkringar

Att försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar för de flesta scenarion blir allt vanligare. Exempelvis diverse reseskydd, inkomstförsäkringar och liknande erbjuds oftast dig som redan är kund. För de som inte har något liknande skydd kan det bli aktuellt att teckna en av dessa tilläggsförsäkringar, men för många så är dessa helt överflödiga.

Tänk på! För dig som redan är medlem i ett fackförbund eller en a-kassa kan du redan ha inkomstförsäkring och andra försäkringar via dessa medlemskap.

För att undvika onödiga kostnader kan det vara klokt att kolla igenom dina befintliga försäkringar samt medlemskap. Den mest grundläggande försäkringen mot arbetslöshet ingår alltid i ditt medlemskap i a-kassan. Andra försäkringar har du ofta genom facket, hemförsäkringen eller ditt kreditkort.

Flera förmåner med a-kassan

Utöver att erbjuda omfattande försäkring mot förlorad inkomst kan en a-kassa även erbjuda en stor trygghet om du blir av med jobbet. Detta gäller särskilt om du är medlem i en facklig a-kassa eftersom dessa i regel även erbjuder juridisk rådgivning.

Tips! Om du inte redan har anslutit dig till en a-kassa kan det vara klokt att göra redan idag.

Eftersom att a-kassan inte är obligatorisk utan är ett frivilligt medlemskap är det du som själv måste gå med i a-kassan. Det finns även en viss kvalifikationstid, vilket innebär att du måste ha varit med i a-kassan ett tag innan du kan få ersättning vid arbetslöshet. Det kan därför vara klokt att redan idag hitta rätt a-kassa för dig redan idag.