Hur hänger a-kassan och facket ihop?

A-kassan och facket är självständiga organisationer och fyller olika funktioner, men de kan däremot ha ett nära samarbete. Facket är en organisation som verkar för bra villkor på arbetsmarknaden medan a-kassan är en ekonomisk försäkring mot arbetslöshet. Det kan vara fördelaktigt att vara medlem i både facket och i a-kassan, men det är inget krav.

Finns det fristående a-kassor?

Egentligen är alla a-kassor helt fristående. Däremot kan en a-kassa som sagt ha ett nära samarbete med ett visst fackförbund och rikta sig mot samma målgrupp. Ett fackförbund kan också rekommendera eller hänvisa till en specifik a-kassa för att du som medlem ska få tillgång till särskilda förmåner. I vissa fall behöver du till exempel vara med i en viss a-kassa för att du ska kunna teckna en inkomstförsäkring via ditt fackförbund.

Du behöver alltså inte gå med i ett fackförbund för att få bli medlem i en a-kassa, eller tvärtom. Men med det sagt så finns det vissa fördelar med att gå med i båda, och framför allt får du trygghet både när du jobbar och om du skulle bli arbetslös.

Flera fördelar med fackmedlemskap

Som fackmedlem finns det ofta flera olika förmåner att ta del av. Det kan vara allt från hjälp med löneförhandling och stöd om du anser att du blivit uppsagd på fel grunder till förmånliga priser på lån och försäkringar. Här nedanför listar vi några vanliga exempel.

Som medlem i facket kan du få

  • Hjälp att förhandla om bästa möjliga lön. Facket hjälper dig förhandla om lönen, vilket innebär bättre förutsättningar för dig eftersom facket har större inflytande.
  • Inkomstförsäkring. Om du har en månadslön på över 33 000 kronor behöver du en inkomstförsäkring som komplement till ersättningen från a-kassan, för att kunna få ut upp till 80 procent av din tidigare lön. Många fackförbund har en inkomstförsäkring som du som medlem kan lägga till, och då måste du som sagt vara medlem i en a-kassa.
  • Vägledning och karriärrådgivning. Många fackförbund kan erbjuda stöd i ditt arbetssökande, feedback på personligt brev och CV samt hjälp med din LinkedIn profil.
  • Juridisk hjälp. Om du skulle hamna i en tvist på ditt arbete kan du få juridisk hjälp av fackets jurister som har erfarenhet av arbetsrättsliga problem.
  • Andra försäkringar med förmånliga villkor. Bortsett från a-kassan, som är en arbetslöshetsförsäkring, kan du ofta teckna andra förmånliga försäkringar genom ditt fackförbund.
  • Medlemserbjudanden och andra förmåner. Många fackförbund erbjuder sina medlemmar olika rabatter, medlemslån och en hel del andra förmåner.

Att vara medlem i både a-kassan och facket kommer att göra din månadsavgift något högre. Avgiften till a-kassan är generellt konstant, medan kostnaden för medlemskap hos facket ofta baseras på din inkomst och därför kan variera.

Hitta rätt a-kassa för ditt yrke
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.