Hur hänger a-kassan och facket ihop?

A-kassan och facket har två olika syften men verkar ofta tillsammans. Facket är en organisation som verkar för bra villkor på arbetsmarknaden medan a-kassan är en ekonomisk försäkring mot arbetslöshet. Tillsammans är dessa medlemskap mycket värdefulla. Du kan självklart även välja att bara vara med i facket eller a-kassan.

De flesta a-kassor är fackliga

I dagsläget är det enbart Alfa-kassan som är en fristående a-kassa som inte har någon anknytning till ett fackförbund. Ofta är det fördelaktigt att vara medlem i både fackförbundet och a-kassan efter som det ingår många andra förmåner. Dessutom kan du som har en högre lön än a-kassans tak ibland teckna en inkomstförsäkring via ditt fackförbund.

Tips! Genom att vara medlem i facket kan du få flera olika förmåner som även kan hjälpa dig om du blir arbetslös, exempelvis karriärrådgivning och CV-granskning.

Facket jobbar för att förbättra villkoren på arbetsmarknaden för sina medlemmar. Genom att även gå med i det fackförbund som a-kassan du valt samarbetar med får du ta del av många fler förmåner. Ofta delar a-kassan och fackförbundet namn eftersom att organisationerna samarbetar och vänder sig till samma yrkesområden på arbetsmarknaden.

Flera fördelar med fackmedlemskap

Facket kan hjälpa dig vid besvärande situationer på din arbetsplats. Det kan vara allt från förhandling om lön till stöd om du anser att du blivit uppsagd på fel grunder. Att vara medlem i facket innebär många fördelar som du kanske inte tänkt på innan en obekväm situation väl uppkommit.

Ett medlemskap i ett fackförbund kan bland annat ge dig:

  1. Bästa möjliga lön. Facket hjälper dig förhandla om bästa möjliga lön. Förhandlingsmöjligheterna blir bättre eftersom facket har större inflytande.
  2. Inkomstförsäkring. Om du tjänar över 25 025 behöver du en inkomstförsäkring som komplement till a-kassan, för att kunna få ersättning på upp till 80 % av din tidigare lön. Många fackförbund har en inkomstförsäkring som du som medlem kan lägga till.
  3. Vägledning och karriärrådgivning. Många fackförbund kan erbjuda stöd i ditt arbetssökande, feedback på personligt brev och CV samt hjälp med din Linked-In profil.
  4. Juridisk hjälp. Om du skulle hamna i en tvist på ditt arbete kan du få juridisk hjälp av fackets jurister som har erfarenhet av arbetsrättsliga problem.
  5. Andra försäkringar med förmånliga villkor. Bortsett från a-kassan som är en arbetslöshetsförsäkring kan du ofta teckna andra förmånliga försäkringar genom ditt fackförbund.
  6. Medlemserbjudanden och andra förmåner. Många fackförbund erbjuder sina medlemmar olika rabatter, medlemslån och en hel del andra förmåner.

Att vara medlem i både a-kassan och facket kommer göra din månadsavgift något högre. Avgiften till a-kassan är generellt konstant (runt 100 kronor) medan kostnaden för medlemskap hos facket ofta är baserad på din inkomst och kan därför variera.

Hitta rätt a-kassa för ditt yrke
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.