Vilken a-kassa ska jag välja?
Vilken a-kassa du ska välja beror på vilket yrkesområde du arbetar inom och om du vill vara med i en privat a-kassa eller facklig a-kassa. Mycket att hålla reda på? Oroa dig inte, här berättar vi allt du behöver veta.
Vilken a-kassa tillhör jag?
Vilken a-kassa du tillhör beror lite på om du vill gå med i en fristående a-kassa eller en facklig a-kassa. En fristående a-kassa kan vem som helst tillhöra medan en a-kassa som är knuten till ett fackförbund har vissa begränsningar.
Vissa a-kassor är bara öppna för dig som jobbar inom ett specifikt yrke eller område. Det finns till exempel speciella a-kassor för dig som arbetar inom statlig sektor. När du vill veta vilken a-kassa du tillhör ska du därför utgå från din yrkesroll.
Om du vill gå med i en a-kassa när du studerar bör du välja det yrkesområde som du studerar inom.
Måste jag vara med i facket för att gå med i a-kassan?
Det finns som sagt både fristående och fackliga a-kassor, men du måste inte vara med i facket för att gå med i en a-kassa. Det finns tre olika sätt att gå med i en a-kassa, och dessa kan du läsa lite mer om här nedanför.
Så kan du bli medlem i en a-kassa
- Gå med i en obunden a-kassa. En obunden a-kassa fungerar som en vanlig a-kassa men är inte knuten till någon organisation och riktar inte in sig på något specifikt yrkesområde. Detta innebär att alla, oavsett yrke, kan välja en obunden a-kassa.
- Gå med i en facklig a-kassa men inte i fackförbundet. Många fackförbund har en egen a-kassa som du kan bli medlem i trots att du inte är medlem i fackförbundet. Det innebär att du får rätt till a-kassa men du får inte ta del av de andra tjänsterna som fackförbundet erbjuder.
- Gå med i en facklig a-kassa och i fackförbundet. När du går med i en facklig a-kassa kan du även välja att bli medlem i fackförbundet. Detta innebär att du får ta del av de förmåner som medlemskapet i fackförbundet innebär, exempelvis juridisk rådgivning och karriärstöd. Att vara medlem i en a-kassa och ett fackförbund ger dig oftast en högre månadskostnad än att bara vara medlem i en a-kassa.
Vilken a-kassa är bäst?
Vilken a-kassa som är bäst för dig beror på dina förutsättningar och önskemål. Du bör ju för det första välja en a-kassa som representerar ditt yrkesområde, och som vi har nämnt tidigare även bestämma om du vill gå med i en fristående eller facklig a-kassa. Efter att du gjort detta ska du jämföra alternativen utifrån ett par faktorer som du kan läsa mer om här nedanför.
Månadsavgifterna
Även om månadskostnaderna är genomgående låga hos Sveriges a-kassor, kan det absolut finnas vissa skillnader mellan dem. Tänk bara på att priset inte alltid är det viktigaste, utan att det ibland kan vara värt att lägga några kronor extra för att även andra faktorer ska matcha med dina behov och önskemål.
Supportens omfattning och tillgänglighet
Om du tycker att det är viktigt att kunna komma i kontakt med din a-kassa på ett smidigt sätt kan det vara bra att undersöka supportmöjligheterna. Genom att jämföra a-kassor kan du se vad respektive a-kassa har för support och när de är tillgängliga.
Handläggningstiderna
När du har skickat in din ansökan om ersättning vill du givetvis få svar så fort som möjligt, men det är bra att känna till handläggningskön kan variera mellan olika a-kassor. Väntetiden är förvisso delvis beroende av att a-kassan har fått in rätt uppgifter om dig, och det kan även variera beroende på vilken tid på året du ansöker om ersättning. Men det kan ändå vara värt att jämföra a-kassornas genomsnittliga handläggningstid.
Förmåner
Att gå med i en facklig a-kassa kan ofta innebära att du får ta del av många andra förmåner än just ekonomisk ersättning, förutsatt att du även blir medlem i fackförbundet. Förmåner som personlig rådgivning och juridiskt stöd kan ha stor betydelse om du hamnar i en konflikt på din arbetsplats eller blir uppsagd på felaktiga grunder. Det kan därför vara bra att se över fackförbundens olika förmåner om detta är ett alternativ för dig.
Inkomstförsäkringen
Om du tjänar mer än 33 000 kr per månad behöver du även skaffa en inkomstförsäkring för att kunna få ut maximal ersättning vid arbetslöshet. Många fackliga a-kassor erbjuder en inkomstförsäkring när du går med i fackförbundet eller skaffar a-kassa. Om detta är ett alternativ för dig bör du därför även ta reda på vilken inkomstförsäkring som är bäst för dig innan du väljer a-kassa.
3 villkor som gäller oavsett vilken a-kassa du väljer
Vissa av a-kassans villkor är reglerade i lagen och gäller oavsett vilken a-kassa du väljer. Punkterna nedan är mycket viktiga att känna till, men du behöver alltså inte tänka så mycket på dem när du jämför de olika a-kassorna.
Följande gäller hos samtliga a-kassor
- Kvalifikationstid på 12 månader. Enligt lag ska du ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader för att du ska kunna få inkomstbaserad ersättning. Om du inte har uppnått den så kallade kvalifikationstiden, kommer du endast kunna få grundersättningen som är ett fast belopp och baseras på arbetstid.
- Maximal ersättning. Även hur ersättningen från a-kassan ska beräknas är reglerat i lagen om arbetslöshetsförsäkring. Det innebär att samma villkor gäller för maximal ersättning oavsett vilken a-kassa du väljer.
- Maximal ersättningsperiod. Du kan som längst få ersättning från a-kassan i 300 dagar, vilket a-kassorna inte kan ändra på. Under dessa 300 dagar behöver du även aktivt söka jobb och följa Arbetsförmedlingens regler för att kunna få ersättning.