Vilken a-kassa ska jag välja?

Du ska välja en a-kassa som för det första riktar sig till din bransch och yrkesgrupp, och för det andra som matchar dina behov och önskemål när det gäller faktorer som månadsavgift, medlemsförmåner och support. Är du även med i ett fackförbund kan det finnas en särskild a-kassa som förbundet hänvisar till för att du ska få tillgång till vissa förmåner, men alla a-kassor är fristående och det finns inget tvång att vara med i både a-kassa och fack.

Vilken a-kassa tillhör jag?

Vilken a-kassa du ”tillhör” beror på inom vilken bransch och yrkesgrupp du arbetar. Vissa a-kassor är öppna för många olika yrkesgrupper, medan andra riktar sig särskilt mot en viss bransch eller yrkesgrupp. Men är du med i ett fackförbund kan det som sagt även vara förbundet som avgör vilken a-kassa du ska gå med i. I vissa fall måste du vara medlem i en särskild a-kassa för att få tillgång till vissa av förbundets medlemsförmåner, till exempel inkomstförsäkringen.

Sök på ditt yrke och se vilka a-kassor som matchar här nedanför.

Hitta rätt a-kassa för ditt yrke
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.

Om du vill gå med i en a-kassa när du studerar bör du välja det yrkesområde som du studerar inom.

Måste jag vara med i facket för att gå med i a-kassan?

Nej, du måste inte vara med i facket för att gå med i a-kassan. Även om vissa a-kassor och fackförbund kan ha nära samarbeten är de helt självständiga organisationer och fyller olika funktioner. Det kan som sagt vara fördelaktigt att vara med i både facket och a-kassan, men det är fortfarande inget krav.

På vår sida Hur hänger a-kassan och facket ihop? kan du läsa mer om hur det fungerar och vilka fördelar det finns med att vara medlem i båda.

Vilken a-kassa är bäst?

Vilken a-kassa som är bäst för dig beror på dina förutsättningar och önskemål. Du bör ju för det första välja en a-kassa som representerar ditt yrkesområde. Har du flera alternativ att välja mellan kan du jämföra dessa utifrån vissa faktorer.

Här nedanför kan du läsa mer om dem.

Månadsavgifterna

Även om månadskostnaderna är genomgående låga hos Sveriges a-kassor, kan det absolut finnas vissa skillnader mellan dem. Tänk bara på att priset inte alltid är det viktigaste, utan att det ibland kan vara värt att lägga några kronor extra för att även andra faktorer ska matcha med dina behov och önskemål.

Supportens omfattning och tillgänglighet

Om du tycker att det är viktigt att kunna komma i kontakt med din a-kassa på ett smidigt sätt kan det vara bra att undersöka supportmöjligheterna. Genom att jämföra a-kassor kan du se vad respektive a-kassa har för support och när de är tillgängliga.

Handläggningstiderna

När du har skickat in din ansökan om ersättning vill du givetvis få svar så fort som möjligt, men det är bra att känna till handläggningskön kan variera mellan olika a-kassor. Väntetiden är förvisso delvis beroende av att a-kassan har fått in rätt uppgifter om dig, och det kan även variera beroende på vilken tid på året du ansöker om ersättning. Men det kan ändå vara värt att jämföra a-kassornas genomsnittliga handläggningstid.

3 villkor som gäller oavsett vilken a-kassa du väljer

Vissa av a-kassans villkor är reglerade i lagen och gäller oavsett vilken a-kassa du väljer. Punkterna nedan är mycket viktiga att känna till, men du behöver alltså inte tänka så mycket på dem när du jämför de olika a-kassorna.

Följande gäller hos samtliga a-kassor

  • Kvalifikationstid på 12 månader. Enligt lag ska du ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader för att du ska kunna få inkomstbaserad ersättning. Om du inte har uppnått den så kallade kvalifikationstiden, kommer du endast kunna få grundersättningen som är ett fast belopp och baseras på arbetstid.
  • Maximal ersättning. Även hur ersättningen från a-kassan ska beräknas är reglerat i lagen om arbetslöshetsförsäkring. Det innebär att samma villkor gäller för maximal ersättning oavsett vilken a-kassa du väljer. 
  • Maximal ersättningsperiod. Du kan som längst få ersättning från a-kassan i 300 dagar, vilket a-kassorna inte kan ändra på. Under dessa 300 dagar behöver du även aktivt söka jobb och följa Arbetsförmedlingens regler för att kunna få ersättning.