En arbetslös man med kavajen och en pärm under ena armenAlfakassans långa väntetider på att få sin ansökan godkänd upprör många. En man fick vänta i nästan fyra månader på besked på sin ansökan. Foto: Guitarfoto studio/Shutterstock.com

A-kassa

Många medlemmar i Alfakassan fick vänta i 14 veckor på att få pengar från sin a-kassa. Sedan 2017 har väntetiderna ökat rejält, skriver tidningen Arbetet.

När medlemmarna i Alfakassan blev arbetslösa under första halvan av 2019 var väntetiden på att få sina pengar tre och en halv månad.

Långa väntetider upprör Alfakassans medlemmar

Upprörda frågor ställs på nätforumet Flashback. Flera av medlemmarna är irriterade och arga och när de kontaktat Alfakassa på telefon har de fått till svar att de måste vänta. 

En annan person berättar på den sociala medieplattformen Twitter att han fått vänta i nästan fyra månader på att få ett svar från Alfakassan om sin ansökan för a-kassa.

Alfakassan tillhör inget fackförbund 

I Sverige är Alfakassan den enda a-kassan som inte tillhör något fackförbund eller någon intresseorganisation. Den är helt fristående och brukar väljas av de som inte vill vara med i ett fackförbund.

Under 2018 var det 20 000 personer som fick ersättning från Alfakassan. Det gör Alfakassan till den tredje största a-kassan efter a-kassor som administreras av Unionen och Kommunal.

Ovanligt lång väntetid

Enligt statistik från inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har väntetiden varit ovanligt lång och många har tvingats till att vänta ovanligt länge. Medianväntetiden hos Alfakassan för en person som ansökte om a-kassa var under första halvåret 14 veckor, vilket är den högsta siffran sedan 2010. Väntetiden hos Alfakassan har under se senaste två åren ökat med sex veckor.

Under samma tidsperiod har de flesta andra a-kassorna minskat sina handläggningstider. Den som har näst sämst handläggningstid efter Alfakassan är Småföretagarnas a-kassa. Där ökade handläggningstiden från sju veckor till nio veckor under samma tidsperiod.

En fjärdedel har fått vänta mer än 18 veckor

Det är många som behöver vänta ännu längre än 14 veckor för att få sina pengar från Alfakassan. 25 procent av de som söker har fått vänta 18 veckor eller mer. Enligt Alfakassans kommunikationschef, Pelle Åkerlund, är det alldeles för lång tid. De arbetar med att kunna lösa problemet med köerna.