Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges A-kassor. Foto: Pressbild/Sveriges A-kassor

A-kassa

I våras nekades flera tusen arbetslösa a-kassa på grund av oklara regeländringar. De a-kassor som ändrade sina regler har nu kommit överens med Arbetsförmedlingen och IAF om att återgå till tidigare regler. Ärenden som tidigare nekats ska nu omprövas.

Tidigare i våras nekades tusentals arbetslösa a-kassa efter att flera a-kassor börjat tolkat reglerna för ersättning annorlunda. A-kassorna började kräva att den som är arbetslös måste skriva ut sig från Arbetsförmedlingen när denne fick ett jobb, annars skulle man inte bli berättigad en ny ersättningsperiod den dagen man slutade.
Arbetsförmedlingen och IAF, Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen, har varit kritiska till a-kassornas agerande. Man har sedan dess kontaktat de aktuella a-kassorna och kommit överens om att återgå till det tidigare regelverket.
– Den nya tolkningen är också avstämd med Arbetsförmedlingen så den fungerar smidigt med deras praktiska hantering, säger Tomas Eriksson, kanslichef på organisationen Sveriges A-kassor, till SVT.

Ärenden prövas på nytt

En a-kassa som ändrade sina regler i våras var Unionens a-kassa. Man uppger att cirka 50 – 100 medlemmar fått avslag på sina ansökningar under våren.
De som fått avslag kan dock få ersättning trots allt. Unionen kommer nämligen pröva dessa ärenden igen.

Arbetsmarknadsministern kritiserade regelkaoset

Förra veckan när regelkaoset uppdagades reagerade Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, mycket starkt. Hon meddelande då att hon skulle ta kontakt med a-kassorna omgående.
Om den nya regeltolkningen hade blivit praxis skulle omkring 100 000 arbetslösa kunna drabbas och inte få någon a-kassa. En sådan regeländring skulle även bli problematisk för personer som exempelvis får bidrag som kräver att man är inskriven hos Arbetsförmedlingen. Detta samtidigt som a-kassan kräver att man skriver ut sig för att ha rätt till en ny ersättningsperiod.