glad kvinna går från kontor med saker packade i en lådaFler som förlorat arbetet kan nu få rätt till ersättning från a-kassan, och nivån på ersättningen blir högre. Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

A-kassa

Regeringen lättar på a-kassereglerna för att fler som drabbats av coronakrisen ska kunna få ersättning. Förutom lättnaderna i reglerna höjs nivån på ersättningen, för både den som är medlem i a-kassan och den som inte är medlem och får grundersättning.

Regeringen och samarbetspartierna har tagit fram ändringar av a-kassans regler, som finns med i vårändringsbudgeten. De nya reglerna träder i kraft den 13 april och kommer att gälla under resten av året, skriver Sekotidningen.

Medlemskravet och arbetsvillkoret sänks

Du som går med i a-kassan behöver vara medlem i tre månader innan du kan få ersättning, i stället för 12 månader. Den här nya kvalifikationstiden gäller både för dig som går med nu, och för dig som blev medlem strax innan coronavirusets utbrott.

Arbetsvillkoret, det vill säga hur mycket du ska ha arbetat för att kunna få ersättning, sänks också till 60 timmar i månaden i minst sex månader. Det innebär att även du som har arbetat mindre än halvtid kan få rätt till a-kassa.

Högre ersättning från första arbetslösa dagen

A-kassan ersätter bara upp till 80 procent av ett visst inkomsttak. Detta inkomsttak höjs från 25 000 kronor till 33 000 kronor i månaden de första hundra ersättningsdagarna, vilket motsvarar 1 200 kronor per dag. Det betyder att fler kan få ut sin högsta möjliga ersättning från a-kassan, utan att behöva komplettera med en inkomstförsäkring.

Du som inte är medlem i en a-kassa, men uppfyller de sänkta kraven i övrigt, kan få en viss grundersättning. Enligt de nya reglerna höjs denna grundersättning till 510 kronor per dag, i stället för det låga 365 kronor. Det ger dig en ersättning på ungefär 11 220 kronor i månaden.

Dessutom kan både medlemmar och icke medlemmar få ersättning redan från dag ett av arbetslösheten. Karensdagarna för a-kassan tas nämligen bort under resten av 2020.