Jämför a-kassor

Så hittar du rätt a-kassa

Utöver villkoren som gäller alla a-kassor kan varje enskild a-kassa ha egna villkor som måste uppfyllas för att du ska få bli medlem. Det är därför viktigt att du jämför a-kassornas egna villkor för att försäkra dig om vilken a-kassa du kan bli medlem i.

Jämför medlemsavgiften för varje a-kassa för att säkerställa att du väljer den a-kassa som kan erbjuda lägst månadskostnad. Om du tror dig behöva ta del av supporten kan det också vara bra att jämföra den. Öppettiderna och kontaktvägarna kan nämligen skilja sig åt markant.

A-kassornas villkor reglerar vilka som kan ansöka om medlemskap

Se över vilka villkor du måste uppfylla för att bli medlem. Många a-kassor har liknande villkor, men i vissa fall kan de skilja sig åt.

Förutom att du ofta behöver verka inom ett specifikt yrkesområde kan det handla om att du måste ha ett visst antal högskolepoäng eller har haft din senaste anställning i Sverige.

Spara pengar på att välja en låg medlemsavgift

A-kassornas medlemsavgifter varierar kraftigt. Du gör därför bäst i att jämföra dem innan du bestämmer dig för en a-kassa. Välj den a-kassa som ger dig det skydd du behöver till lägst kostnad.

I längden kan du spara mycket pengar på att välja en a-kassa med lägre medlemsavgift.

Välj en a-kassa med omfattande support

Vill du kunna komma i kontakt med din a-kassa är det viktigt med en bra support. Supporten är olika för olika a-kassor, och du bör därför säkerställa att du väljer en a-kassa med bra support.

Jämför öppettiderna och antal kontaktvägar för att se vilken a-kassa som erbjuder det du efterfrågar.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

28 kommentarer

Ahmet skriver:

Hej, jag undrar vilken a kassa jag kan bli medlem i?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Ahmet,

Vilken a-kassa du kan bli medlem i beror på vad du arbetar med. Välj ditt yrkesområde i rutan längst upp på sidan för att få förslag på vilka a-kassor du kan gå med i.

Vad du ska tänka på när du väljer a-kassa kan du läsa mer om på de här sidorna:
Vilken a-kassa ska jag välja?
Vilken a-kassa tillhör jag?

Nebahate skriver:

Hej min sambo arbetet inom städ och flytt men vart kan han anmäla sig hittar inte yrket

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Nebahate,

Städ och flytt hör närmast till yrkesområdet Fastighet, installation och skötsel. Där kan ni hitta a-kassor som din sambo kan bli medlem i.

Linnea skriver:

Hej!
Just nu är jag med i livs a-kassa och har varit det sedan december 2018 men har jobbat helt på min arbetsplats i över ett år. Planerar att börja studera efter sommaren men vill fortsätta vara med i a-kassa.

Då kommer frågan. Är nu med i livs men kommer studera ekonomi. Bör jag då byta a-kassa som jag är med i? Samt kommer det påverka tiden som jag kan tillgodoräkna som att ha arbetat?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Linnea,

Om du ska byta yrkesområde till ekonomi är det fördelaktigt för dig att byta a-kassa. Så länge du ser till att det inte blir något avbrott mellan medlemskapen får du räkna med tiden du varit medlem i den tidigare a-kassan.

Vi har skrivit en sida om vad som gäller när du byter a-kassa.

Hossam skriver:

Hej jag har börjat jobba som en chaufför för utlämning bröd, jag vill veta vilken a kassa tillhör jag tack på förhand.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Hossam,

Som chaufför kan du söka på yrkesområdet Trafik & transport i jämförelseverktyget. Då får du förslag på fackförbund som du kan gå med i.

Sabina skriver:

Jag arbetar som stallskötare/allt i allo på en privatägd hästgård. Vad ska jag välja för A-kassa och fackförbund?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Sabina,

Prova att söka på det yrkesområde som ditt yrke ligger närmast. Det skulle kunna vara Skog & lantbruk, då kan Unionens a-kassa, Alfakassan eller SAAK vara alternativ för dig. Du kan läsa mer under varje a-kassa om vem som kan bli medlem där. Om du bestämmer dig för en eller har frågor kan du sedan kontakta den a-kassan för att gå med i a-kassan eller ställa ytterligare frågor om medlemskapet.

För fackförbund gäller egentligen samma sak. Om du skulle gå med i en facklig a-kassa kan det vara en god idé att gå med även i tillhörande fackförbund.

ML skriver:

Jag bor i Sverige men har arbetat på kontor i Danmark i många år och samtidigt varit medlem av dansk a-kassa. Då min anställning nu upphör nu i Danmark undrar jag hur jag ska gå tillväga för att få a-kassa i Sverige? På grund av att jag inte är bosatt i Danmark får jag inte lyfta min a-kassa där.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

För att få ersättning i Sverige behöver du byta till en svensk a-kassa inför att du blir arbetslös. Se till att det inte blir något avbrott mellan medlemskapen, så följer din medlemstid i den danska a-kassan med till nästa a-kassa.

Tala om när du ansöker om medlemskap att du är gränspendlare så kan du få prata med a-kassans EU-handläggare. Du ska också be din danska a-kassa om ett intyg som kallas PDU1.

Din första arbetslösa dag ska du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen för att kunna få rätt till ersättning.

Fardin skriver:

Hej!

Jag är 18 år kan jag blir medlem fast jag skrev ej in mig i Arbetsformedling?

admin skriver:

Hej Fardin,

Du kan bli medlem i en a-kassa utan att vara inskriven på Arbetsförmedlingen, men för att kunna få ersättning måste du skriva in dig som arbetslös.

Surin skriver:

Hej
Jag skulle vilja veta om a kassa. Jag är ny taxiförare. Vilken a kassa är bäst för taxiförare ?
MVH
Surin

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Surin,

Jag skulle rekommendera att välja yrkesområdet Trafik & transport i listan ovan och se vilken av föreslagna a-kassor som verkar bäst för dig. Ett tips är också att fråga andra taxichaufförer vilken a-kassa de är med i och vad de tycker om den.

Lycka till!

Abu Mohammed skriver:

Hej!
Jag började arbeta som vägprojektör på den kommunen som jag bor i…. Jag vet inte om det finns en särskild a-kassa för dem som arbetar på kommnuner.
Stort tack!

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Abu,

Kommunals a-kassa och ST:s a-kassa tar emot personer som är anställda i kommuner.

Det kan också finnas andra möjliga alternativ till a-kassor. Använd gärna vårt jämförelseverktyg för att se vilka andra a-kassor som kan passa för ditt yrkesområde.

Dayana Gelova skriver:

Hej!
Jag började jobba inom lager (volvo) via Randstad. Kan jag ansöka för a kassa om jag har en visstidsanställning för 6 månader? Jag hoppas att jag får en svar som snart som möjligt.
Tack så mycket,
Mvh Dayana

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Dayana,

Du kan bara ansöka om a-kassa för den tid du inte arbetar. Jobbar du heltid på lagret kan du alltså inte få någon a-kassa under tiden som du arbetar. Jobbar du deltid kan det vara möjligt att få a-kassa för den tid som återstår, men då måste du också aktivt söka heltidsarbete.

Isabel skriver:

Hej jag Arbetsmarknadshenheten som vårdbiträde hemtjänst vilken a- kassa tillhör jag

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Isabel,

Jobbar du som vårdbiträde i hemtjänsten kan du få förslag på a-kassor genom att söka på “Sjukvård & hälsa” i vår jämförelsetabell. Några alternativ du kan läsa om och jämföra är Kommunals a-kassa och A-kassan Vision.

Govand skriver:

Hej!
Jag har enskild firma, jag jobbar som designare ( webb och grafisk design ).
Jag undrar vilken A-kassa passar mig bäst och vilken du tycker är bra.
Mvh

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Govand,

Jag rekommenderar att du söker i vår jämförelsetabell på yrkesområdet design (eller andra områden som du tycker passar till ditt yrke). Då får du förslag på a-kassor som du kan läsa mer om, för att avgöra om du kan gå med och vilket som passar.

Är du medlem i ett fackförbund är ett tips att fråga dem om de rekommenderar någon särskild a-kassa för sina medlemmar.

Lycka till!

Ari skriver:

Hej!
Jag arbetade som civilingenjör i mitt hemland .Nu studerar jag svenska i grundläggande . får jag bli medlem i en a-kass eller inte ?Om jag får ,vilken a-kassa passar det perfekt för mig .stor tack

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Ari,

Den som arbetar och betalar skatt i Sverige får gå med i a-kassan. Däremot vet jag inte om samma sak gäller för studier. Mitt råd är att kontakta den a-kassa som du vill gå med och frågar om du kan bli medlem.

Några a-kassor som kan passa dig är Akademikernas a-kassa eller Unionens a-kassa.

Alex skriver:

Hej

Ja startade eget företag mars 2018 med 6 månaders stod från Arbetsförmedlingen.
Från 1 .januari jag har inga stöd från Arbetsförmedlingen.
Vilken a kassa är bäst för eget företagera?
Idag jag har Gs akassa(från 2001)
Jag har eget företag men jag jobbar plus i en firma som tid anställd.40-60timmar per månad
De tid anställning räknas i A kassa ersättning?
Mvh Alex

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Alex,

Vilken a-kassa som är bäst beror på vilken bransch du jobbar inom. Mitt tips är att välja yrkesområde i tabellen ovan, läsa om de a-kassor som verkar intressanta och se om de tar emot egenföretagare.

Deltidsanställning tas också med i beräkningen när du ansöker om a-kasseersättning.

Läs gärna våra sidor om a-kassa för egenföretagare, a-kassa med deltidsarbete och att byta a-kassa för att få veta mer.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *