Vad innebär överhoppningsbar tid?

Överhoppningsbar tid gör så att arbete som ligger längre tillbaka än 12 månader kan räknas med för att du ska uppfylla arbetsvillkoret. För att du ska få rätt till ersättning från a-kassa krävs det att du uppfyller ett arbetsvillkor inom de senaste 12 månaderna före arbetslösheten (så kallad ramtid). Perioden vilken under arbetsvillkoret ska uppfyllas kan i vissa fall förlängas, genom överhoppningsbar tid.

Reglerna gäller oavsett vilken a-kassa

Att perioden då arbetsvillkoret ska uppfyllas förlängs innebär att månader då du varit förhindrad att arbeta inte räknas i ramtiden utan kallas istället för överhoppningsbar tid. Att det är möjligt att hoppa över viss tid kan göra det enklare för dig att uppfylla arbetsvillkoret.

Överhoppningsbar tid gäller bara vid särskilda situationer. Du måste i regel uppfylla arbetsvillkoret på de vanliga grunderna som finns, bortsett från vid de specifika situationerna situationer.

Enklare att uppfylla arbetsvillkoret

Den överhoppningsbara tiden kan längst vara i fem år. Genom denna tid kan du alltså räkna med arbete som du utfärdade för mer än 12 månader sedan. På så sätt är det enklare för dig att uppfylla arbetsvillkoret som krävs för att du ska få rätt till ersättning från a-kassa.

Situationer som ger dig rätt till överhoppningsbar tid:

  • Om du varit sjuk
  • Om du vårdat eget barn (som inte fyllt två år)
  • Om du vårdat adoptivbarn två år efter barnets ankomst
  • Om du haft föräldrapenning
  • Om du haft totalförsvarsplikt
  • Om du studerat på heltid och innan dess arbetat minst 5 månader

Arbete från annat EU/EES-land eller Schweiz kan du även under vissa förutsättningar få tillgodoräkna för att uppfylla ett arbetsvillkor. Månader som inte går att hoppa över i ingår alltid i ramtiden.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

8 kommentarer

Massi skriver:

Hej
Jag undrar om man var student,
kan man få a-kassa i sommaren?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Massi,

Om du ska fortsätta studera till hösten kan du inte få a-kassa under sommaren. Om du har avslutat dina studier kan du ha rätt till a-kassa under sommaren om du har uppfyllt arbetsvillkoren innan du studerade, enligt reglerna i texten ovan. Du måste också uppfylla de andra kraven för att få a-kassa.

Anna skriver:

Hej!
Jag känner mig lite osäker: om jag har arbetat okt. – dec. 2018, sedan arbetslös fr. jan- juni 2019, och blir sjuk (sjukpenning) juni – mitten aug., för att sedan arbeta mitten aug. – dec.. 2019, skulle det innebära att jag uppfyller ett nytt arbetsvillkor (i jan. 2020) ?
Med andra ord: räknas min tid som sjuk ett par månader som överhoppningsbar tid, mellan arbete – arbetslös – abete, eller måste överhoppningsbar tid också komma i en speciell ordning?

Tacksam för svar!

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Anna,

Om du har varit sjuk i hela kalendermånader och detta har hindrat dig från att arbeta ska den perioden räknas som överhoppningsbar tid. A-kassan kan också ta hänsyn till sjukskrivning för att avgöra om du uppfyller villkoren för a-kassa.

Det innebär alltså att du bör kunna räkna med arbetet under oktober-december 2018 för att avgöra om du uppfyller ett nytt arbetsvillkor. Exakt vad som gäller i ditt fall kan jag tyvärr inte svara på, utan då rekommenderar jag dig att kontakta din a-kassa.

Du kan hitta mer information på vår sida om att få a-kassa som sjukskriven.

Hasan skriver:

Hej!
Jag ska bli arbetslös i andra september efter har jobbat i 20 månader och medlem i a-kassa . Samtidigt fått jag antagning att plugga Magister heltid. Får jag ersättning efter att avsluta min studie?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Hasan,

Ja, har du uppfyllt arbetsvillkoret innan studierna och varit medlem i a-kassan får du räkna med det om du ansöker om ersättning efter studierna. Studier på heltid räknas som överhoppningsbar tid.

ghias skriver:

Hej
Jag är medlem i a-kassan från 7/2017 och jag jobbade ett år nystart jobb deltid 30% från 3/2017 till 3/2018 och nu jobbar jag extratjänst (anställningsstöd) 100% från 15/10/2018 till 14/10/2019. Och min fråga är om jag bliv arbetslös i slutet av min kontrakt i den 14/10/2019 kan jag får ersättning från a-kassan?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Ghias,

Vad jag vet ger varken nystartsjobb eller extratjänst rätt till a-kassa. Jag rekommenderar att prata med Arbetsförmedlingen om en lösning med nytt jobb eller vidare anställningsstöd om det skulle vara så att du blir arbetslös.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *