Vad innebär överhoppningsbar tid?

Överhoppningsbar tid gör så att arbete som ligger längre tillbaka än 12 månader kan räknas med för att du ska uppfylla arbetsvillkoret. För att du ska få rätt till ersättning från a-kassa krävs det att du uppfyller ett arbetsvillkor inom de senaste 12 månaderna före arbetslösheten (så kallad ramtid). Perioden vilken under arbetsvillkoret ska uppfyllas kan i vissa fall förlängas, genom överhoppningsbar tid.

Reglerna gäller oavsett vilken a-kassa

Att perioden då arbetsvillkoret ska uppfyllas förlängs innebär att månader då du varit förhindrad att arbeta inte räknas i ramtiden utan kallas istället för överhoppningsbar tid. Att det är möjligt att hoppa över viss tid kan göra det enklare för dig att uppfylla arbetsvillkoret.

Överhoppningsbar tid gäller bara vid särskilda situationer. Du måste i regel uppfylla arbetsvillkoret på de vanliga grunderna som finns, bortsett från vid de specifika situationerna situationer.

Enklare att uppfylla arbetsvillkoret

Den överhoppningsbara tiden kan längst vara i fem år. Genom denna tid kan du alltså räkna med arbete som du utfärdade för mer än 12 månader sedan. På så sätt är det enklare för dig att uppfylla arbetsvillkoret som krävs för att du ska få rätt till ersättning från a-kassa.

Situationer som ger dig rätt till överhoppningsbar tid:

  • Om du varit sjuk
  • Om du vårdat eget barn (som inte fyllt två år)
  • Om du vårdat adoptivbarn två år efter barnets ankomst
  • Om du haft föräldrapenning
  • Om du haft totalförsvarsplikt
  • Om du studerat på heltid och innan dess arbetat minst 5 månader

Arbete från annat EU/EES-land eller Schweiz kan du även under vissa förutsättningar få tillgodoräkna för att uppfylla ett arbetsvillkor. Månader som inte går att hoppa över i ingår alltid i ramtiden.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

12 kommentarer

Massi skriver:

Hej
Jag undrar om man var student,
kan man få a-kassa i sommaren?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Massi,

Om du ska fortsätta studera till hösten kan du inte få a-kassa under sommaren. Om du har avslutat dina studier kan du ha rätt till a-kassa under sommaren om du har uppfyllt arbetsvillkoren innan du studerade, enligt reglerna i texten ovan. Du måste också uppfylla de andra kraven för att få a-kassa.

Anna skriver:

Hej!
Jag känner mig lite osäker: om jag har arbetat okt. – dec. 2018, sedan arbetslös fr. jan- juni 2019, och blir sjuk (sjukpenning) juni – mitten aug., för att sedan arbeta mitten aug. – dec.. 2019, skulle det innebära att jag uppfyller ett nytt arbetsvillkor (i jan. 2020) ?
Med andra ord: räknas min tid som sjuk ett par månader som överhoppningsbar tid, mellan arbete – arbetslös – abete, eller måste överhoppningsbar tid också komma i en speciell ordning?

Tacksam för svar!

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Anna,

Om du har varit sjuk i hela kalendermånader och detta har hindrat dig från att arbeta ska den perioden räknas som överhoppningsbar tid. A-kassan kan också ta hänsyn till sjukskrivning för att avgöra om du uppfyller villkoren för a-kassa.

Det innebär alltså att du bör kunna räkna med arbetet under oktober-december 2018 för att avgöra om du uppfyller ett nytt arbetsvillkor. Exakt vad som gäller i ditt fall kan jag tyvärr inte svara på, utan då rekommenderar jag dig att kontakta din a-kassa.

Du kan hitta mer information på vår sida om att få a-kassa som sjukskriven.

Hasan skriver:

Hej!
Jag ska bli arbetslös i andra september efter har jobbat i 20 månader och medlem i a-kassa . Samtidigt fått jag antagning att plugga Magister heltid. Får jag ersättning efter att avsluta min studie?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Hasan,

Ja, har du uppfyllt arbetsvillkoret innan studierna och varit medlem i a-kassan får du räkna med det om du ansöker om ersättning efter studierna. Studier på heltid räknas som överhoppningsbar tid.

ghias skriver:

Hej
Jag är medlem i a-kassan från 7/2017 och jag jobbade ett år nystart jobb deltid 30% från 3/2017 till 3/2018 och nu jobbar jag extratjänst (anställningsstöd) 100% från 15/10/2018 till 14/10/2019. Och min fråga är om jag bliv arbetslös i slutet av min kontrakt i den 14/10/2019 kan jag får ersättning från a-kassan?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Ghias,

Vad jag vet ger varken nystartsjobb eller extratjänst rätt till a-kassa. Jag rekommenderar att prata med Arbetsförmedlingen om en lösning med nytt jobb eller vidare anställningsstöd om det skulle vara så att du blir arbetslös.

Paulina skriver:

Nystartsjobb ger rätt till a-kassa, förutsatt att man uppfyller andra krav (tid och omfattning). Min partner jobbade 1 år 50% med nystartsjobb och får a-kassa. Extratjänst vet jag dock inte om? Men bra att gå med i en a-kassa om du inte redan är medlem, deras kundservice kan också svara kring det här. Alfakassan om du inte har någon annan

Evelina – A-kassa.se skriver:

Tack Paulina för att du delar med dig av din erfarenhet!

Anna skriver:

Hej,
Jag är medlem i kommunal och a-kassan sedan 2012. Jag har varit sjukskriven okt 2013 till maj 2015. Föräldraledig maj 2015 till september 2016. Sjukskriven igen september 2016 till augusti 2018 ( med arbetstränings åtgärd i samarbete med af + fk dec 2017 till aug 2018). Sedan studerade jag heltid aug 2018 till juli 2019. Juli 2019 sa jag upp min fast anställning i min kommun, fick avgångsvederlag 1 mån. Jag anmälde mig arbetslös.
För att räkna bort fem år i överhoppningsbar tid kommer jag till juli 2014. Då var jag sjukskriven. 12 månader efter det har jag endast arbetat juli, augusti, september och halva oktober 2013.
Mina frågor är nu: Kan jag räkna med betald semester i arbetad tid?
Kan jag räkna med dessa arbetade tider från 2013, hoppa över fem år, sedan räkna med min avgångsvederlag i tid juli 2019? I så fall kan jag komma upp i de 480 timmar som behövs.
Tacksam för svar

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Anna,

Betald semester ska räknas som arbetad tid, och även avgångsvederlag räknas som en lön. Det verkar därför som att du kan räkna med detta. Dock kan jag inte svara på exakt hur a-kassan bedömer saken, utan råder dig att prata med dem för ett säkert svar.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *