Får man a-kassa för röda dagar?

Ja, du får a-kassa för “röda” dagar som infaller på veckodagar. Ersättning från a-kassan får inte lämnas för lördag och söndag, men däremot för övriga dagar oavsett om det är helgdagar eller inte. Detta innebär att du på din tidrapport deklarerar en röd dag som en vanlig vardag och du anger antal arbetade timmar (om du arbetat) eller förhinder, arbetslös, sjuk osv.

Även röda dagar fylls i på tidrapporten

Om du arbetar deltid med schemalagd arbetstid ska du även kryssa in din sysselsättningsgrad längst ner på tidrapporten, oavsett om du har månadslön eller timlön.

Tips! Du kan aldrig få ersättning från a-kassan på lördag eller söndag. Däremot får du a-kassa på de röda dagar som infaller på en veckodag.

Generellt tillämpar alla a-kassor samma regler kring ersättning på “röda” dagar men för att vara säker kan du alltid kontakta din a-kassa för att fråga.

Helgdagar räknas som röda dagar

En helgdag, även kallat röd dag, är en söndag eller annan enligt fastställd dag som är arbetsfri för att medborgarna ska kunna fira en religiös eller traditionell högtid. Vissa av Sveriges helgdagar regleras i lag om allmänna helgdagar och många är lediga på röda dagar.

Är du arbetslös ska du fylla i tidrapporten som vanligt även på röda dagar som påskafton, julafton, nyårsafton och övriga röda dagar. Om du vill ta ledigt från ditt arbetssökande ska du kryssa i “förhindrad” på tidrapporten, och du kan då inte få ersättning för den dagen. Vill du exempelvis vara ledig på julafton ska du fylla i förhindrad på din tidrapport.