Kan man söka a-kassa i Sverige om man är utländsk medborgare?

Ja, men bara om du har rätt att arbeta i Sverige och uppfyller a-kassans krav. EU-medborgare kan få a-kassa i Sverige enligt de vanliga reglerna. Du som är medborgare i ett land utanför EU kan få a-kassa om du har antingen arbetstillstånd eller ett uppehållstillstånd som låter dig arbeta i Sverige.

EU-medborgare får a-kassa enligt vanliga reglerna

Är du medborgare i ett annat EU-land, EES-land eller i Schweiz behöver du inget arbetstillstånd för att arbeta i Sverige. Det innebär också att du kan söka ersättning från en svensk a-kassa om du förlorar ditt jobb och vill söka ett nytt inom Sverige eller EU.

Du måste uppfylla kraven för ersättning för att kunna få några pengar från a-kassan. Till exempel måste du redan ha arbetat i Sverige i minst 6 månader innan du blev arbetslös.

Har du varit anställd och arbetslöshetsförsäkrad i ett annat EU-land tidigare kan du i vissa fall räkna med den tiden för att uppfylla kraven för a-kassa.

Icke EU-medborgare måste ha tillstånd att arbeta i Sverige

Är du inte EU-medborgare behöver du först och främst få rätt att arbeta i Sverige. Om du har det och jobbar ett tag i Sverige kan du även söka ersättning från a-kassan om du skulle bli utan jobb.

Det finns flera sätt att få rätt att arbeta i Sverige. Till exempel kan du få ett arbetstillstånd utfärdat av Migrationsverket. Du får också jobba i Sverige om du har en partner som arbetar där och du får uppehållstillstånd av den anledningen. Har du permanent uppehållstillstånd får du arbeta fritt i Sverige.

Tips! Gå med i en svensk a-kassa när du börjar jobba i Sverige. Då har du chans till mer ersättning om du blir arbetslös.

När du sedan får ett jobb kan du gå med i en a-kassa. Då samlar du på dig medlemstid i a-kassan medan du arbetar. Om du blir arbetslös senare och ska söka nytt jobb i Sverige kan du söka ersättning från a-kassan du är med i.

Du måste även uppfylla de vanliga kraven som a-kassan ställer på alla som söker ersättning. Här listar vi de viktigaste kraven som du behöver uppfylla för att kunna få ersättning från a-kassan.

Så kan du få a-kassa som utländsk medborgare

  • Få tillstånd att arbeta i Sverige. Du behöver någon form av arbetstillstånd eller uppehållstillstånd för att få arbeta i Sverige.
  • Bli medlem i en a-kassa. När du börjar jobba bör du gå med i en a-kassa. Sedan måste du vara medlem i 12 månader för att få ersättning utifrån din lön. Om du inte är medlem kan du ändå ha rätt till a-kassa, men då får du mindre pengar.
  • Jobba ett tag i Sverige. Du måste jobba i 6 månader eller längre innan du kan få ersättning. Om du jobbar 6 månader i rad måste du jobba minst 40 timmar varje månad. Om du bara jobbar vissa månader då och då krävs det 60 timmars jobb under 6 olika månader.
  • Anmäl dig på Arbetsförmedlingen om du blir arbetslös. Om du blir utan jobb ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen. När du söker efter nya jobb ska du rapportera det till Arbetsförmedlingen.
  • Ansök om a-kassa. Om du har uppfyllt alla de här kraven kan du skicka en ansökan till a-kassan om att du vill ha ersättning.