När får man pengar från a-kassan?

Du får i regel pengar från a-kassan en gång i veckan, oftast torsdagar, om du skickar in en tidrapport i taget. I vissa fall kan du även välja att få utbetalningen månadsvis och då skickar du in fyra tidrapporter på en gång.

Du måste uppfylla a-kassans villkor för att få pengar

För att över huvud taget kunna få pengar utbetalt från a-kassan krävs det att du uppfyller vissa villkor samt har varit medlem i a-kassan ett visst antal månader (för att få inkomstrelaterad ersättning). Du måste även vara registrerad som Arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och söka ett visst antal jobb i veckan.

Sedan måste du som sagt fylla i och skicka in dina tidrapporter (kallades tidigare kassakort) men även en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. Det är viktigt att du skickar in tidrapporterna i tid för att få utbetalning på rätt dag.

Visste du? Om du skickar in tidrapporten för sent kan du få a-kassa retroaktivt.

Vill du ha ersättningen utbetald veckovis ska du vanligtvis skicka in tidrapporten senast måndag kväll, och då har du pengarna på torsdag samma vecka.

Registrera ett konto för snabb utbetalning

När du ansöker om ersättning från a-kassan bör du anmäla till vilket bankkonto och vilken bank pengarna ska betalas ut till. Om du inte anmält ett konto får du en utbetalningsavi som kostar pengar att lösa ut, vilket även gör att utbetalningen tar något längre tid.

Du registrerar ditt konto hos Swedbank oavsett om du har ett konto där eller inte. Det är nämligen de som samordnar utbetalningen från a-kassan. Det finns möjlighet att registrera kontot hos Swedbank både med och utan e-legitimation.

Hur fungerar utbetalningen från a-kassan under helgdagar?

Under helgdagar har a-kassorna ofta andra öppettider än vanligt, vilket innebär att även utbetalningarna av ersättningen kan förflyttas till en annan dag. Du ska däremot fortfarande fylla i och skicka in dina tidrapporter precis som vanligt.