Vad är skillnaden mellan a-kassa och inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan. Den finns till för dig som tjänar mer än a-kassans tak på 33 000 kronor, så att även du ska kunna få ut 80 procent av din tidigare inkomst. Dock kan du inte ha en inkomstförsäkring utan att vara medlem i en a-kassa. Därför är inkomstförsäkringen bara ett komplement till a-kassan.

A-kassan täcker bara en viss inkomst

Ersättningen baseras på lönen, men det finns ett tak för hur mycket ersättning du kan få. Det högsta beloppet för ersättning från a-kassan är 1 200 kronor/ dag före skatt de 100 första dagarna och därefter 1 000 kronor/dag före skatt de resterande dagarna.

Med en inkomstförsäkring kan även du som har haft en månadslön som överstiger a-kassans ersättningstak få ut 80 procent av din tidigare lön, som ett komplement till a-kassans ersättning. Om du tidigare haft en månadslön på 36 000 kronor ska ersättningen alltså uppgå till 28 800 kronor. A-kassan betalar först ut sitt maxbelopp och resten betalas ut av inkomstförsäkringen.

Inkomstförsäkringen är som sagt ett komplement till a-kassan för dig som tjänar mer än 33 000 kronor i månaden före skatt. Både a-kassan och inkomstförsäkringen är frivillig, men du måste vara medlem i en a-kassa för att kunna skaffa en inkomstförsäkring.

Teckna inkomstförsäkring genom facket

Vill du skaffa en kompletterande inkomstförsäkring kan du hålla utkik efter en sådan redan när du går med i en a-kassa. Många a-kassor är nämligen kopplade till fackförbund som erbjuder inkomstförsäkring.

Det går dock också att teckna en privat inkomstförsäkring via ett försäkringsbolag som erbjuder det.

Inkomstförsäkringen är beroende av a-kassan

De beslut som tas gällande din rätt till a-kassa är även de som tas angående din inkomstförsäkring. Du kan alltså bara få ersättning från din inkomstförsäkring om du har rätt till a-kassa.

Med det som utgångspunkt kan du få svar på de flesta av dina frågor om inkomstförsäkring genom att läsa vanliga frågor om a-kassa.

Hitta rätt a-kassa för ditt yrke
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.